Şeftali Diyeti Nedir Şeftali Diyeti Nasıl Yapılır?
Günümüz dünyasında, yeme alışkanlıkların değişmesi ve bu alışkanlıkların daha çok sağlıksız bir noktaya doğru gitmesi, beraberinde çeşitli hastalıkları ve de obezite sorununu getirmiştir. Durum böyle olunca da, diyet kavramı yaşamlarımıza direkt olarak giriş yapmaktır.
Peki, nedir bu diyet? Diyet, oldukça çeşitli tanımlarla anılmakla birlikte kilo vermek ve sağlıklı beslenip sağlıklı yaşamak için uygulanan yemek alışkanlıklarıdır.
Dediği gibi diyet çeşitli amaçlarla uygulanmakla birlikte, hangi amaçla uygulanmak isteniyorsa o amaca uygun çeşitli diyet türleri bulunmaktadır. Şeftali diyeti de bu tür diyetlerden bir tanesidir. Adından da anlaşılacağı gibi, şeftali bu diyetin başrolünde yer alıyor.
Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden birisi olan şeftalinin, sağlık yönünden en önemli artılarından bir tanesi ise, bu yaz meyvesinin oldukça yüksek miktarda lif içeriyor olmasıdır. Bunun yanı sıra bünyesinde bulunan A ve C vitaminleri yüksek oranlarda bu meyvede yer almaktadır. Bu besinler sayesinde şeftali, vücut içerisinde doğal bir antioksidan görevi görmektedir.
Tabi şeftalinin bu diyetin başrolünde olmasının nedenleri, bu kadar sınırlı değildir. Günümüzde insanlar oldukça sık bir şekilde dış uyaranlara maruz kalmaktadırlar. Bu da, kişileri yıpratmakta, sinir ve stresi de beraberinde getirmektedir.
Durum böyle olunca da, organizmada bulunan hücreler zarar görmektedir. Şeftali, çeşitli nedenlerden dolayı zarar göre bu hücreleri, onarmakla birlikte, vücuttaki mikropların atılmasında da başrol oynamaktadır. Bu nedenlerden dolayı da şeftali diyeti, zayıflamak ve sağlıklı beslenmek için kişilerin tercih ettikleri diyetler arasında yer alıyor.
Peki, Şeftali diyeti nasıl uygulanır.
Bu diyette ilk olarak sabah öğünü gelir. Bu öğünde bir bardak süt içilmelidir. Tabi bu süt yarım yağlı tercih edilmelidir. Sütü içtikten bir süre sonra, kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı menüsünde ise, 2 adet ince dilimlenmiş çavdar ekmeği, 4 tane zeytin, 1 tane iyice haşlanmış yumurta ve bir dilim peynir yer almalıdır.
Tabi her diyette olduğu gibi bu diyette de sadece yeme alışkanlıklarıyla iş bitmiyor. Egzersiz ve hareket de çok önemli. Bu nedenle kahvaltıdan sonra kısa mesafe yürüyüş ya da ufak egzersizler yapmak önemlidir. Çoğu diyet türünde olduğu gibi bu türde de ara öğünler yer almaktadır.
Kahvaltıyla öğle yemeği arasında bir ara öğün bulunur. Bu öğünde ise iki tane orta boy şeftali yenmelidir. Öğle menüsünü ise, sebze yemeği oluşturur. Bu yemek mevsim sebzelerinden yapılmalıdır. Eğer isterseniz sebze yemeğinin yanına mevsim salata, bir kâse diyet yoğurt ve de iki dilim çavdar ekmeği yenilebilmektedir.
Yine bu öğünde içecek olarak, bir bardak taze olarak sıkılmış şeftali suyu içilmelidir. Sıra akşam menüsüne geldiğinde ise, menüde balık, yumruk büyüklüğünde haşlanmış tavuk ya da kırmızı et yer alır. Yine 4 tane yağsız bir biçimde kızarmış köfte yer almalıdır. Yine mevsim salata ve 2 dilim çavdar ekmeği bu menüde ek olarak tüketile bilmektedir. Yatmadan önce ise, 2 tane orta ya da bir tane büyük boy şeftali yenilebilmektedir. Bu, kişinin sindirimini rahatlatır.
Şeftali diyeti, en kaba haliyle bu şekildedir. Bu diyetin oldukça önemli avantajları olmasıyla beraber, eğer bu diyeti uygulamak istiyorsanız, kesinlikle ama kesinlikle uzman bir diyetisyene başvurmalısınız. Nedeni ise, kişinin fizyolojik yapısı ya da mevcut bir hastalığı bu diyete uygun olmayabilir ve kişide ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu nedenle, şeftali diyetini uygulamak isteyen kişiler kesinlikle uzman bir diyetisyene danışarak olumlu görüş almalıdır. Aslında bu durum her diyet türü için geçerlidir.(İM)
Bir cevap yazın