Hazımsızlık Nedir Hazımsızlık Nasıl Geçer

Hazımsızlık, tıbbi adıyla 'dispepsi' karnın üst kısmında ağrı, şişkinlik ve baskı oluşturan bir rahatsızlıktır. Hazımsızlık bir hastalık olarak değil de rahatsızlık olarak tanımlanır. Çünkü hazımsızlık sonucunda şişkinlik meydana gelerek, kişi kendini rahatsız hissetmeye başlar.

Hazımsızlık oluşan kişide tokluk, mide yanması gibi şikayetler oluşabilir ve enzim birikmesi sonucunda oluşan gazları çıkarma ihtiyacı hissedilebilir. Hemen hemen her yaş grubunun sorunu hazımsızlığın nedenleri nelerdir?

Hazımsızlık Neden Olur

Yanlış yemek tercihleri hazımsızlık sebebidir: Asidik özelliği çok bulunan baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi, asit oranının artmasına neden olacağı için hazımsızlık ortaya çıkar. Yemeklerde aşırı yağlı besinlerin tercih edilmesi, iyi pişirilmemesi hazımsızlığa neden olur.

Hazımsızlık Nasıl Geçer

Yemeklerin yenme şekilleri hazımsızlık oluşturabilir.: Yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, çiğnemeden yutulması hazımsızlık için başlıca sebeplerdendir. Hızlı yemek yeme sindirim sisteminde düzensizliklere, az çiğnenerek yutulması da asit oranın artasına neden olur. Uyumadan önceki son 4 saatte yenilen yemekler de midede erimeyerek hazımsızlık oluşturur.

Hazımsızlık tedavisi için içeceklere dikkat! Gün içerisinde alkollü içeceklerin tüketilmesi midedeki asit oranını arttıracağından hazımsızlık oluşur. Kafein ve gazlı içecekler de aynı şekilde mide asidini artırır. Asidik özelliği olan meyve suları da mide asidini arttırabilir. Bunlar; limon, portakal, greyfurt ve mandalina gibi meyvelerin sularıdır.

Hazımsızlık için etkili olan hastalıklar: Bilindik bazı hastalıklar ve metabolik rahatsızlıklar hazımsızlık oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıklar; safra taşları, pankreas iltihabı, mide hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları, tiroid ve kabızlık, çölyak hastalığı ve mide kanseri olarak sıralanabilir.

Diğer etkenler: Aşırı kilo alarak, mide çevresinin yağlanması hazımsızlık sebebidir. İlaveten hareketsiz yaşam şekli de varsa hazımsızlıkla sık karşılaşılabilir. Dar kalıpta elbiselerin giyilmesi iç organlara baskı yapabileceğinden dolayı hazımsızlık oluşabilir. Antibiyotikler de dahil bazı ilaçların yan etkileri hazımsızlık görülmesine neden olabilir. Özellikle romatizma, doğum kontrol, astım ve tiroid ilaçlarının sık kullanımı hazımsızlık oluşturabiliyor. Stresli bir yaşam tarzı da hazımsızlığın nedenleri arasında yer almaktadır.

Hazımsızlık Nasıl Geçer

Fonksiyonel bir hazımsızlık şikayeti, yaşam kalitesini bozarak işgücü kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle hazımsızlık tedavisi bireylerin hayatlarına normal şekilde devam edebilmeleri için önemlidir. Peki, hazımsızlık nasıl giderilir?

Hazımsızlık tedavisi için öncelikle yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Hazımsızlığa neden olan besinlerden sakınmalısınız. Özellikle akşam yemeğinde yağlı ve ağır yiyecekler yememeye özen gösterin. Hazımsızlık tedavisi için hızlı yemek yeme, yiyeceği çiğnemeden yutma gibi alışkanlıklarınızdan vazgeçin. Formda kalmaya özen göstererek, haftanın 4,5 günü minimum 30'ar dakikalık egzersiz yaparak ve spor öncesinde yemek yemeyerek hazımsızlığı önleyebilirsiniz.

Hazımsızlık İçin Bitki

Hazımsızlık için bitki

Hazımsızlık için papatya, limon kabuğu, zencefil, taze nane ve tarçından oluşan bir çay yapabilirsiniz. Hepsinden birer tutam alarak yapacağınız bu çayı yaklaşık 10 dakika demleterek içebilirsiniz. Hazımsızlık için bitkilerden biri de turptur. Hamileler haricinde hazımsızlık şikayeti olanlar turpu dilimleyerek üzerine limon sıkıp yiyebilir. Anason çayının da hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlere iyi geldiği bilinmektedir.

Hazımsızlık için bitki olarak anasonu tercih ediyorsanız şu şekilde yapabilirsiniz; anason bitkisini kaynayan bir suya atarak demletiniz. İsteğe bağlı olarak içerisine limon ve tarçın ilave edebilirsiniz. Günde 1-2 bardak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.(İM- XENA 45)