Farenjit Nedir, Faranjit Sebepleri ve Tedavi Şekli Nasıldır
Ağız ve burun boşluğunun arkasında farinks adı verilen boğaz kısmı bulunur. Ağız açıldığında tam karşıda görülen farinks kısmının iltihaplanmasına farenjit denir.
Genellikle mevsiminde, mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesiyle oluşan bulaşıcı bir boğaz hastalığıdır. İlerlemesi durumunda bronşite neden olabilir.
Kimi insanlarda uzun süreden beri olmasına rağmen çok fazla rahatsız edici değildir. Bu, hastalığın kronikleşmesi demektir. Böyle bir durumda müzmin farenjit adı verilen durum ortaya çıkar. Hastalığın çok şiddetli yaşandığı ve ilk görüldüğü andaki haline ise akut farenjit denir.
Faranjittin en çok rastlanan belirtileri şunlardır: Boğazda ağrı, kuruluk hissi, yanma, kaşınma, yutkunma güçlüğü ve bunun uyurken rahatsız etmesi, öksürük, ateş, sesin kısılması, halsizlik, yorgunluk, burun akıntısı ve baş ağrısı.
Kronik farenjitte genelde ateş görülmez. Hasta halsizlik gibi bir sorun yaşamaz. Boğazında bir şey varmış hissi oluşur. Boğazın temizlenmesiyle geçeceği zannedilse de boğazın temizlenmesi daha fazla tahriş edicidir.
Doktor muayenesi ve hastanın şikayetleri ile farenjit teşhisi konur. Herhangi bir teste gerek duyulmaz. Fakat farenjite neden olan rahatsızlığı ortaya çıkarmak için doktor tetkik isteyebilir.
Hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanımı önemlidir. Antibiyotik, virüsler üzerinde etki göstermese de bakterilerden kurtulmak için gereklidir. Antibiyotik tedavisi hastalığın iyileşme sürecini hızlandırır. Kronik farenjitte tedavi daha uzun sürer.
Tedavide kronik farenjittin sebepleri araştırılır. Hastalık genelde tam anlamıyla tedavi edilemez. Pastil kullanımının faydası olmaz.
Farenjitten korunmak için sigara bırakılmalı, boğazı tahriş eden çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tozlu, kirli ve kapalı ortamlardan uzak durmak gerekir.
Elleri sık sık yıkamak enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Alerji varsa buna neden olan şeylerden korunulmalıdır. Reflü gibi bir sorun varsa çay, kahve, alkol ve kola gibi içeceklerden uzak durmak gerekir.
Ayrıca düzenli yapılan spor ve vitamin alınması farenjitten korunmayı sağlayan önlemlerdendir.