Basur: Basura Ne İyi Gelir?
Basur, makat bölgesinde bulunan toplardamarların zorlanmak sebebiyle şişip genişlemesiyle oluşan, makat bölgesindeki dokunun bozularak bağırsakların meme oluşturarak dışarı çıkmasına denir. Basur beslenme ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.
Basuru ne tetikler?
Basur hastalığını düzensiz beslenme, şişmanlık, uzun süreli kabızlıklar ve kadınlar için doğumda zorlanmak hemoroidi tetikleyen etkenlerdir.
Basur hastalığının belirtileri nelerdir?
- Makat bölgesinde meydana gelen kanamalar (basurun başlangıç aşamasıdır.)
- İltihaplanma, genişlemiş toplardamarlarda görülür. İltihaplanmış basur memeleri şişer ve genişler. Hastaya ağrı veren bir durum söz konusudur.
- Dışkılama yaparken makat bölgesinde ağrı ile beraber acıma hissedilir.
Basur kimlerde görülür?
Basur hareketsiz bir yaşamda kendini daha çok gösterir. Uzun süre oturmayı gerektiren mesleklerde, uzun yol şoförlerinde, motosiklet ve bisiklet kullanıcılarında aşırı acılı ve baharatlı yemek tarzını benimseyenlerde daha sık rastlanmaktadır.
Basurdan kurtulmak için neler yapılır?
Beslenmede lifli gıdalara yer verilmelidir. Lifli gıdalar bağırsakları hareketlendirir ve kabızlıktan korur. Lif oranı yüksek gıdalar, mısır, esmer pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, fındık, ceviz, lahana, karnabahar, havuç, patates, ıspanak, kuşkonmaz, kabak, şalgam, brokoli, keten tohumu ve bamya gibi yeşil renkli sebzelerdir.
Sigara ve stres basuru tetikleyen nedenler arasındadır. Stresi hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değil, ancak stresle baş etme yollarını öğrenebiliriz.
Şeftali tüketmek basura doğal çözümlerden biridir. Şeftali basur hastalığında memelerin ağrısını ve acısını hafifletir.
Gün içerisinde papatya çayı tüketmek basur ağrılarına iyi gelir. Pırasa basurun doğal tedavi yollarından biridir. Lif açısından çok zengin olan pırasa basurun düşmanıdır.
Yoğurt bağırsaklardaki probiyotik bakterileri çoğaltır. Bu nedenle basura iyi gelir. Keçiboynuzu basura ve basurdan kaynaklanan ağrılara iyi gelir.
Kepeği alınmamış tahıllar, yüksek oranda lif içeren meyve ve sebzeler sindirimi kolaylaştırdığı için basura neden olan kabızlığı ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Basurdan korunmak için bol miktarda sıvı tüketilmesi önerilir. Bununla beraber sindirimi kolaylaştıran bitkisel çaylar, lif içeren sebze ve meyve sularını sıvı olarak tüketebilirsiniz.
Basurun tedavisinde ılık su ile oturma banyosu yapmak basura iyi gelir. Ayrıca basurdan kaynaklanan ağrıları hafifletir.(KS)