Fil hastalığı lenfödem
Bacak şişmeleri (fil hastalığı / lenfödem) artık çaresiz bir hastalık değildir!!!
Lenf sistemindeki doğuştan meydana gelen yetersizlik nedeniyle bacaklarda giderek artan şişliklere lenfödem denir.
Lenfödem doğuştan itibaren yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.
Ergenlik veya yetişkinlik döneminde küçük travmalar (burkulma, düşme, kesik, böcek sokması gibi) lenfödemin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Lenfödem kadınlarda 3 kat daha fazla görülmektedir. Eğer tedavi edilmezse ileri boyutlara ulaşan bacak, görüntüsünden dolayı fil bacağına benzetilerek, fil hastalığı olarakta anılmaktadır.
Bu ileri dönemde ciltte yaralar ve lenfanjit atakları oluşmaktadır. Lenfanjit ataklarında cilt kızarır, şiddetli ağrı ve yüksek ateş oluşur, hastanın genel sağlığı bozulur.Ödem daha da ileri boyutlara ulaşır.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lenfödemli hastanın tanısının konmasında ve tedavisinde yetersizlikler yaşanmaktadır. Hastaya bu hastalığın çaresi olmadığı söylenmekte ve gelişi güzel varis çorabı verilerek gönderilmektedir.
Dünyada sadece belli merkezlerde yapılmakta olan lenfödem tedavisi bundan 25 yıl önce M. Földi tarafından modernize ve organize edilmiştir. Kompleks Fiziksel Terapi olarak anılan bu yöntem:
özel lenf drenajı teknikleri
özel bandajlama ve egzersiz
tedavi sonunda giyilen basınçlı giysilerden oluşur.
Kompleks fiziksel tedavi yöntemi, lenfödem tedavisinde bilimsel araştırmalarda desteklenen, kabul görmüş, tek tedavi yöntemidir. Tedavi 3-4 hafta veya daha fazla sürebilmektedir. Tedavi bitiminde elde edilen başarı ödemin şiddetine göre değişmektedir. İleri dereceli ödemlerde normale dönmek için birkaç kür gerekmektedir. Kürler arasında 6-9 ay ara vermek gereklidir.
Hasta iyilik halini devam ettirmek için sürekli basınçlı çorap giymeli, gevşediğinde bunları değiştirmeli, genel cilt temizliğine, bakımına mutlaka özen göstermelidir. Tedavi sonrasında ödemin geri dönmemesi, tamamen hastanın gösterdiği özenle yakından ilgilidir.
Dr. Vildan Çerçi