Bal Balın Faydaları

Bal bakteri barındırmaz. Bütün canlıların yaşamlarını devam ettirebilmek için bir miktar neme ihtiyacı vardır. Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalır ve yok olurlar ayrıca balın asidik tepkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam oluşturur.

Vücutta kemik ve dişlerin teşekkülünde önemli rol oynayan minerallerin balda bulunuşu kansız kalmış şahıslar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler ve her yaşta insanların beslenmelerinde önemli rol oynamaktadır.

Balda şimdiye kadar oniki değişik enzim olduğu saptanmıştır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder, yönetir, düzene koyar ve hızlandırır hastalıkları iyileştirir.

Balın içerdiği Magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler,ayrıca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum bağırsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir.

Ayrıca sindirim için polenlerde önemlidir. Araştırmalarda alınan sonuca göre çiçek polenleri ince barsak mukozasında dolaşımı hareketlendirir. Dahası balı yedikten 20 dk. Sonra bağırsak cidarının bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla alınan zararlı maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest bırakılmasında etkili olur.

Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık balın 500 hastalığa faydalı olduğu belirtilmiştir.

Şifanın gerçek adı: Bal!

Bal peygamber efendimizin hadislerinde sık sık yer verdiği bir gıdadır. Aynı şekilde yaratıcımızın da yüce kitabımızda bize bahsettiği bir mucizedir.

Nahl suresi 59. ayette balın şifalı olduğundan şöyle bahsedilmektedir; "onların karınlarından türlü renklerde şerbet çıkar ki onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir topluluk için bunda bir ayet vardır."

Balın günümüzde bilimsel olarak da faydaları kanıtlanmıştır. Ancak kar amacı güdülerek şekerle yapılan balları bu sınıfa koymak elbette doğru değildir. Çünkü baldaki şifayı oluşturan temel kaynak arıların topladıkları çiçek özleri yani polenlerde yer almaktadır.

İnsanların ulaşamayacakları ve habersiz oldukları bölgelerdeki çiçekleri bile ziyaret eden küçük arılar bütün topladıkları polenleri ustaca birleştirip hem damağa hitap eden hem de şifa kaynağı balı oluştururlar. Bu yüzden arılara sadece şeker vermek suretiyle elde edilen ve halk arasında "şeker balı" olarak tabir edilen bal, sizlere şifadan daha çok damak lezzeti sunmaya yöneliktir. Sizler bal konusunda tercihinizi doğal olan baldan yana yapmaya özen göstermeli, balı sadece güvenilir kaynaklardan temin etmelisiniz.

Doğal bal insan sağlığına neler katar?

Bal şifa amaçlı sade olarak veya çeşitli baharatlarla, bitkilerle karıştırılarak tüketilir. Balın faydaları arıların yaşadıkları ve gezdikleri bölgelere göre çeşitlilik göstermektedir.

Bazı hastalıklar için özellikle belli bölgelerden elde edilen ballar önerilmektedir. Bunun sebebi o bölgede bulunan bazı çiçeklerin o hastalığa çare olmasından kaynaklanmaktadır.

Balın Temel Faydaları

balın-faydaları

Bunun yanı sıra balın genel faydaları da bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • Soğuk algınlığını önler, gribe karşı vücut direncini bal yiyerek arttırın.
  • Öksürükten kurtulmak için 1 tatlı kaşığı bal yemeniz yeterlidir.
  • Balgam sorununuzu çözmek için de balı kullanabilirsiniz.
  • Saçlarınızı güçlendirmek ve canlandırmak için bal yeterlidir.
  • Ciğer ve dalaktaki tıkanmaları bal ile çözebilirsiniz.
  • Beynin daha iyi çalışmasını tetikleyici özelliği de bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra bölgesel balların faydalarına değinmek gerekir. Bölgesel ballar bulundukları bölgelere özeldir. O bölgenin bitki örtüsünden faydalanılarak elde edilir. Bölgesel ballarımız ve faydaları şöyledir;

BAL FAYDALARI

balın-faydaları

Çam Balının Faydaları: Arıların diğer böceklerden faydalanarak yaptığı ballar arasındadır. Ülkemiz de çam balı üretimi oldukça fazladır.

Çam balı astım ve bronşit gibi taşınması zor hastalıklar için şifa kaynaklarının başında yer almakta olup, temini kolay ballar arasındadır. Aynı zamanda ülkemiz iyi bir çam balı ihracatçısıdır.

Kestane Balının Faydaları; Artvin dağlarındaki kestanelerin çiçeklerinden elde edilmektedir. Arılar çiçek zamanı bu çiçekleri gezerek kestane balını oluştururlar.

Kestane balı koyu renkli bir bal olup temini kolaydır. Bu balın antiseptik özelliği dikkat çekmektedir. Mide yaralarını iyileştirmede ve vücudu temizlemede kestane balı kullanılabilir.

Kara kovan Balı Faydaları: Bölge halkı sağladığı faydalardan ve hızlı şifasından dolayı olsa gerek bu bala "ilaçlık bal" diye hitap etmektedir.

Genellikle güneydoğu bölgemizde kendi doğal halinde oluşan bir bal çeşididir. Grip, boğaz ve göz hastalıklarında tedavi edici özelliği taşımaktadır. Yanık tedavisinde de Kara kovan balı kullanılmaktadır.

Anzer Balı faydaları: Rize'nin içinde bulunan anzer yaylasından elde edildiği için bu ismi almıştır. Yaklaşık 300 tür çiçek bulunan bölgedeki türlerin büyük bir kısmı anzer yaylasındadır. Çeşitli hastalıklarda tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Bunların başında; damar sertliği, yaraların iyileşmesi, cilt bozukluğu, beyin hastalıkları, felç ve sinir hastalıkları, kısırlık ve kalp hastalıkları gelmektedir.

Diğer ballara göre fiyatı yüksek, temini biraz daha zor bir baldır.

Günümüzde baldaki şifanın ün salmasıyla birlikte bir takım ballar bu isimler altında satılmaya çalışılmaktadır. Ancak satılan balların büyük bir kısmı doğal olmaktan ziyade müdahale edilmiş ve kimyasallar kullanarak üretilmiş ballardır.

Bu şekilde hazırlanan ballar damak zevki için olup sağlığınıza faydası tartışılır derecededir. Gerçek ve doğal balları güvenilir kaynaklardan temin ederek hem damak zevkiniz hem de sağlığınız açısından bakılırsa yerinde bir tercih olacaktır.

Sonuç itibarı ile doğal bal hangi bölgede olursa olsun, ne tür çiçeklerden elde edilirse edilsin yüzyıllardan beri şifanın gerçek adı olmayı başarmıştır. Sağlık dolu günler için sofranızdan balı eksik etmeyin...

Balın Sağlığa Faydaları

balın-faydaları

İYİ BİR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde birçok gıda bozulmadan saklanabilir.

MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.

ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.

ALERJİ: Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.

AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.

İŞTAH AÇICI: İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder.

KABIZLIK: Bilhassa sıcak bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

ŞİŞMANLIK: Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. İnhibin mikropların üremesini de önler.

Balgam Söktürür: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

Göze Faydalıdır: Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

Karın Ağrısı: Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.

İdrar: Söktürür. Mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.

KÖPEK ISIRMASI'na karşı faydalıdır. Köpek ısırınca bal şerbeti içilir. Ve köpeğin ısırdığı yere bal sürülür.Kuduz ihtimaline karşı tıbbi tedbirler ayrıca alınmalıdır.

Cildi Güzeleştirir: Vücud bal ile oğulursa cilt yumuşar. Bitleri öldürür.

SAÇLAR' ı besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır. Besler,uzatır,parlaklık ve canlılık kazandırır.

NEZLE'yi geçirir. Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.

VEREM
: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.

YANIKLAR: Bal zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı,sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz.

VARİS'e faydalıdır. Bal vücudda olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.

KARACİĞER: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

SARILIK: Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.

TERLEME'yi giderir. Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

İSHAL'i durdurur. Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.

ALACA: Alaca hastası olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse şifa görür.

KOLESTOL'ü düşürür. Yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır.

İLAÇLARIN YAN TESİRİ'ni önler. Zararlarını nötüre eder.

AKNE için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi faydalıdır. Büyüme çağındaki çocukların ZEKA GELİŞİMİ'ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.

Ayrıca önemli ölçüde CİNSEL GÜCÜ arttırıcı özelliği vardır.