Deli Bal Uyarısı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Kürşad Daş, "Karadeniz Bölgesi'nde sık yetişen orman gülü bitkisinin nektarı ile arı tarafından üretilen 'deli bal'la şifa bulalım derken zehirlenmeyelim" dedi.

SAMSUN - Türkiye'de vatandaşlar tarafından sıkça tüketilen ve tedavi amaçlı kullanılan 'deli bal'ın zararları ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç Dr. Yavuz Kürşad Daş, deli balın ilaç özelliğinden daha çok zehirli etkileri ile ön plana çıktığını söyledi.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Yavuz Kürşad Daş, "Karadeniz Bölgesi'nde sık yetişen orman gülü bitkisinin nektarı ile arı tarafından hazırlanan ve halk arasında deli bal olarak bilinen balın, çok düşük miktarlarda dahi tüketilmesi bireylerde çok kuvvetli belirtilere yol açmaktadır. Bu etkiler orman gülü çiçeğinde bulunan andromedatoksinin nektar aracılığı ile bala geçmesi sonucu oluşturulur. Oluşan etkilerin kuvvetli olması deli balın halk elinde ilaç gibi değerlendirilerek, çeşitli hastalıkların tedavisi amacı ile kullanılmasına yol açmıştır" diye konuştu.

Deli balın özellikle astım hastalığına iyi geldiği düşünülerek, fazla miktarda tüketilmesinin zararlı sonuçlar doğurduğunu ifade eden Yrd. Doç Dr. Yavuz Kürşad Daş, "Deli bal tüketilmesi sonrasında bireylerde bulantı, kusma ve sancı, kan basıncının ileri derecede düşmesi, nefes almanın zorlaşması, sarhoşluk ve bilinç bulanıklığı gibi belirtilere sebep olmaktadır. Hatta biraz daha fazla tüketilmesi koma ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Etkilerinin çok kuvvetli ve kısa sürede ortaya çıkması, deli balın vatandaşlarımız tarafından ilaç olarak algılanmasına sebep olmaktadır. Görülen etkilere bakarak fazla miktarda bilinçsizce tüketilmesi, sağlık açısından son derece risk oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.(İHA)