Kalça Çıkığında Ameliyatsız Tedavi Erken Teşhisle Mümkün
Prof. Dr. Teoman Benli, erken teşhis edilen kalça çıkığının ameliyatsız tedavi edilebileceğini söyledi.
Hisar Intercontinental Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Teoman Benli, yenidoğan bebeklerde görülen ve erken müdahaleyle cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilen kalça çıkığıyla ilgili olarak
"Bebeğiniz ne kadar sağlıklı görünürse görünsün riskini öğrenmek için mutlaka ilk 1 ay içerisinde kalça ultrasonografisini çektirmek gerekir. Böylece bebeğinizin kalça çıkığı gelişme riski taşıyıp taşımadığını öğrenebilir; özellikle risk varsa en baştan önleminizi alabilirsiniz. Genetik hastalık ve sendromlara bağlı gelişen kalça çıkığının yanı sıra; genetik geçişli, bağların aşırı gevşekliğine bağlı olarak gelişen gelişimsel kalça çıkığı, en çok makat gelişi bebekler, çoğul gebelikler ve anne karnında suyu azalan bebeklerde görülür. Ayrıca ailesinde kalça çıkığı görülen kız bebeklerde kalça çıkığı görülme riski, normal bebeklere göre oldukça fazladır. Irksal özellikler de kalça çıkığı oluşumunda önemli faktörlerden biridir. Özellikle Kafkas ırklarında, Akdeniz ülkelerinde daha fazla görülür. Çocukta bağların aşırı gevşekliği söz konusuysa yapılan kundak da kalçayı çıkmayı zorlar. Bu nedenle kalça çıkığına eğilimli olan çocuklarda kundaklama yapılması kalça çıkığı oluşumuna yol açabilir" dedi.
Prof. Dr. Teoman Benli, "Ailede kalça çıkığı olan 1. derece akraba varsa,Makat gelişi, çoğul gebelik ve kesedeki suyun azalması (oligohidramnioz) söz konusuysa, Doğumda eğri boyun (tortikollis), yumru ayak (Pes ekino varus - PEV) gibi ortopedik hastalıklar eşlik ediyorsa, Bebeğiniz ayakları ve dizleri bükülü pozisyonda değil; bacakları dümdüz şekilde duruyorsa, Bebeğinizin cinsiyeti kızsa, Bacakları dizler bükülü iken yanlara rahatça açılmıyorsa, Bacaklarını yan yana getirdiğinizde bacaklarının katlanma bölgeleri aynı hizada değilse, Bacaklarından biri diğerinden daha kısa ise, 18 ayı geçtiği halde yürümüyorsa, Ördekvari şekilde yürüyorsa çocuk kalça çıkığı açısından risk taşır. Böylesi riskler taşıyan çocuğun mutlaka bir ortopediste götürülmesi ve mutlaka kalça ultrasonografisi çekilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Benli, "Kalça çıkığı erken teşhis edildiğine cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilir. İlk 6 ay süresince kullanılan Pavlik bandajları ile çocukların neredeyse üçte ikilik bir bölümünde ameliyatsız tedavi sağlanabilir. Eğer 6 aylık dönemden sonra fark edildiyse o zaman bazı özel filmler çekip, çıkığı yerine koymayı engelleyen yapılar gözden geçirilir ve alçı yapılır. Genellikle sendromik çocuklar 9. Aydan itibaren; gelişimsel tipteki çocuklar ise 1 yaşından itibaren çıkık ameliyat ile yerine konulur. Teşhis için geç kalındı ise genellikle 18. aydan sonra eklemin kemik çatısını oluşturmak üzere bazı kemik ameliyatların da yapılması gerekebilir. Ameliyattan sonra uzun süreli gövde alçıları gerekebilir. Sizde böylesi uğraştırıcı ve sıkıntılı süreçler ve cerrahi girişimler yaşamak istemiyorsanız, ilk 1 ay içinde çocuğunuza kalça ultrasonografisi yaptırın" dedi.(İHA)