Dr. Özkılıç, Şeker Hastalığının Belirtilerini Açıkladı

Şeker hastalığının en önemli üç belirtisinin sık idrara çıkma, sık susama hissi ve iştah artışı olduğunu belirten Dr. İbrahim Özkılıç, "Halsizlik, yorgunluk, ani kilo kayıpları, erkeklerde sertleşme problemleri, ciltte kuruluk, yaraların geç iyileşmesi hastalığın belirtileridir" dedi.

Kula Devlet Hastanesi Dhiliye Uzmanı Dr. İbrahim Özkılıç, şeker hastalığının belirtileri ile ilgili bilgiler verdi. Dr. Özkılıç, ağız kuruluğu olanların ve sık idrara çıkanların şeker hastası olabileceğini söyledi. Diyabet hastalığı ile ilgili çalışma yapan Kula Devlet Hastanesi Dhiliye Uzmanı Dr. İbrahim Özkılıç, şeker hastalığı olarak bilinen hastalığın, insülin adı verilen bir hormonun yetersiz salgılanmasından ya da etkisindeki bozukluktan dolayı ortaya çıkan metobolik bir hastalık olduğunu ifade etti.

"AİLE HEKİMLERİNE BAŞVURUN"

Şeker hastalığına tanı koymada yardımcı birden fazla tanı yöntemi bulunduğunu anlatan Dr. Özkılıç, şunları söyledi: "Tanı yöntemleri açlık kan şekeri düzeyine bakılması, yemekten sonra 2. saat tokluk kan şekeri düzeyine bakılması, şeker yükleme testi, 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösteren HgbA1c testidir. Bunlar arasında tanı koymada en önemli olan 0. ve 2. saat kan şekeri düzeyine bakılan şeker yükleme testidir. Şeker yükleme testi sadece tanı koymakla kalmaz, risk altındaki bireyleri belirlemede de önemli rol oynar. Şeker hastalığı risk faktörü olmasa bile tüm erişkin nüfusta görülebileceğinden, en azından yılda bir kez basit bir yöntem olan parmak ucu kan şekerine bakılmasını önermekteyiz. Risk faktörü olan bireylerin özellikle ailede şeker hastalığı olan, obezitesi olan, kan yağ düzeyleri yüksek olan bireylerin aile hekimlerine veya en yakın iç hastalıkları uzmanına başvurarak, şeker hastalığı açısından ayrıntılı tetkiklerinin yaptırması gerekmektedir."

"GÖRME KAYBI, UZUV KAYIPLARI OLABİLİR"

Son yıllarda obezitenin yaygınlaşması nedeniyle şeker hastalığının daha sık görülmeye başladığını söyleyen Dr. Özkılıç, "Temelde 2 tipi olup, tip 1 çocuklarda ve erken yaşlarda görülürken, tip 2 özellikle ileri yaşlarda ve obez kişilerde görülmektedir. Şeker hastalığı direk veya organ hasarı yaratarak ölümlere neden olabilen önemli kompleks bir hastalıktır. Hastalığın uzun süre ortaya çıkan sonuçları kalp ve damar hastalıkları, görme kaybı, böbrek yetmezliği, damarsal ve sinirsel tutulumlar sonucu uzuv kayıpları, erkeklerde ereksiyon problemleri olarak sayılabilir. Ölümle sonuçlanabilen veya yaşam konforunun önemli ölçüde bozulmasına neden olan bu sorunların gelişmemesi için, şeker hastalarında erken tanının ve düzenli takip tedavinin önemi çok büyüktür" diye konuştu.(İHA)