Uykusuzluk beyni zehirliyor
Uykusuzluk çekenlerin vücutlarında bulunan toksinlerin normal uyuyanlara göre daha yüksek olduğu, uykuyla temizlenmesi gereken bu maddelerin vücutta zehir etkisi yarattığı bildirildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyku üzerine çeşitli çalışmaları bulunduğunu söyledi.
Bireyin sağlıklı olmasına en büyük katkıyı uykunun sağladığına dikkati çeken Selvi, hayatının üçte birini uykuda geçiren insanların uykusuzluktan yakındığına değindi.
Modern hayatın getirdiği bir takım sorunların, özellikle iş ve sosyal ilişkiler nedeniyle günlük uyku süresini kısalttığı bir yaşam tarzının hakim olabildiğini dile getiren Selvi, "Uykusuzluk hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı tehdit eden en büyük sorun haline gelmiştir. Uykusuz kalmak, vücudun savunma sistemine hasar vererek birçok hastalığın oluşumu için zemin hazırlamaktadır. Kalp damar hastalıklarından, psikolojik sorunlara kadar pek çok sorun uykusuzlukla birlikte alevlenebiliyor. Uykusuzluk; aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, sinirlilik yapabiliyor. Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü nedeniyle küçük kazalara ve okul başarısızlıklarına yol açıyor" diye konuştu.
- Araştırmayla uykusuzluğun zararları belirlendi
Yaptıkları bir çalışmayla uykusuz bireylerin vücutlarında bulunan toksinlerin normal uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu, uykuyla temizlenmesi gereken bu maddelerin vücutta zehir etkisi yaptığını gösterdiklerini vurgulayan Selvi, şunları kaydetti:
"Uykusuz bireylerle normal uyku düzenine sahip sağlıklı bireylerin kanlarındaki toksinler ile bu toksinlere karşı üretilen savunma hücrelerinin karşılaştırıldığı ve hücre yükünün değerlendirildiği bu çalışmaya göre; uykusuzluk yaşayan insanların kanında toksinler temizlenemiyor ve beyin hücrelerini de içeren tüm hücrelerin yükü giderek artıyor. Bu durumda uykusuzluk beyindeki diğer yıkıcı hastalıklar gibi davranarak algı, hafıza ve dikkat sorunları yaratabiliyor. Tüm vücudun gerek hareket, gerekse duygu, düşünce ve davranışların komuta merkezi olan beyin, bu hücresel aşırı yükten dolayı işini sağlıklı bir biçimde yapmakta sorun yaşayabilir."
Selvi, düzenli uykunun hayatta en dikkate alınması gereken konulardan biri olduğunu ve uykusuzluk durumunda ilgili uzmanların bulunduğu hastanelere müracaat edilebileceğini sözlerine ekledi.(AA)