Vücut Isısının Yükselmesi Beyin Hücrelerine Zarar Veriyor

Uzmanlar, hava sıcaklığı ile birlikte yükseliş gösteren vücut ısısının beyin hücrelerine zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, vücut ısısının tehlikelerine dikkat çekti.

Vücut ısısının yükselmesi sonucunda bazı sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirten Dr. Nacaroğlu, "Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının kendini hissettirmeye başlaması sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle de, kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve üzerinde olanlar, psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, hamileler, bebekler ve çocuklar, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar ve yeterli miktarda su içmeyenler aşırı sıcaklardan daha fazla etkilenmektedirler. Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde, özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar. Güneş çarpması sonucu, adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, bol terleme (daha sonra azalır), mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı, hayal görme ve hızlı nabız gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca güneş çarpmasının yanında artan hava sıcaklıkları birçok hastalığa da davetiye çıkartmaktadır. Böcek sokmaları, yaralanmalar, isilik, ishal, besin zehirlenmeleri gibi enfeksiyonlarda da artış yaşanmaktadır" dedi.

SICAKLARIN ETKİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, aşırı sıcaklardan korunma yöntemlerini de açıkladı. Nacaroğlu, "Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı, direk güneş ışığında kalınmamalıdır. Şapka, güneş gözlüğü, ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmelidir. Mevsim şartlarına uygun terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalıdır. Bol su ve sulu gıdalar tüketilmelidir. Günde en az 2-2,5lt. sıvı tüketilmelidir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmelidir. Besinler uygun ortamlarda saklanmalıdır. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Bilinçsiz diyet uygulanmamalıdır. Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır" diye konuştu.