Yaygın tehlike sigara
En yaygın zararlı alışkanlık olan tütün kullanımı, aynı zamanda çağımızın en çok ölüme sebep olan tutkusu durumundadır.
ABD ve Batı ülkelerinde, sigara ile mücadelenin başlatılmasıyla olumlu sonuçlar alınmaya başladı. Her yıl milyonlarca insan, tütün alışkanlığına son verdi ve sonuçta bu ülkelerde sigara tüketiminde belirgin düşüşler oldu. Ancak ülkemizde tehlike giderek büyümektedir.
1870-1990 arası kişiler başına tütün tüketimi İngiltere'de yüzde 30, Kanada'da yüzde 31, ABD'de yüzde 25, İsviçre'de yüzde 25 azalmışken maalesef Türkiye'de yüzde 13-14 arasında artması hüzün verici ve düşündürücüdür. Artış bununla da sınırlı değildir. 1993'te ülkemizde 4.7 milyar paket sigara tüketilmişken, 1999'da bu sayı 6.4 milyar pakete yükselmiştir. Yani 6 yılda yaklaşık yüzde 36 oranında artış söz konusudur. Bu da nüfus artış hızını defalarca katlayan korkunç bir rakamdır.
1992 yılı rakamlarıyla 15 yaşından büyük ülkemiz yetişkin nüfusunun yaklaşık 17 milyon kişisi sigara bağımlısıdır. Yine 2000 yılına ait verilere göre Türkiye'de yetişkin erkeklerin yüzde 63'ü, kadınların ise yüzde 25'i günlük düzenli sigara içicisidir. Şu an bu sayının daha fazla olduğunu tahmin edebiliriz.
Türkiye erkekler arasında dünyada sigara içme oranı en yüksek üçüncü ülkedir, ama kadınlar da hesaba alınınca birinciliğe yükselmektedir. Türkiye'de her 3 erkekten ikisi, her 4 kadından biri sigara içmektedir.
İçilen bir tek sigara insan ömrünü 15 dakika kısaltmaktadır.
Dünyada yılda 10 milyon kişi tütün mamulleri kullanımının yol açtığı rahatsızlıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı, 2020 yılında bu rakamın yılda 20 milyon kişiye ulaşacağını hesap etmektedir. Üstelik dünyadaki 1 milyar 100 milyon sigara tiryakisinden 930 milyonu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır ve pazarlama stratejisi artık hep bu ülke insanlarına yönelmiştir.
Sigara üreticileri Çin'e musallat olmuşlar ve özellikle çocuk yaşta Çinliler sigara tiryakisi olmuşlardır. Böyle giderse, 2050 yılına kadar 100 milyon Çinlinin sigaradan öleceği hesaplanıyor.
Ülkemizde ise her yıl 108.000 kişi sigara yüzünden ölmektedir. Bu yüzden sigara ile savaş çok önemlidir ve bize düşen görev sigara içiyorsak hemen bırakmamız, yakınlarımızdan içen varsa kullanmamaya ikna etmemizdir. İşte elinizdeki bu kitapçık bu gayeyle hazırlanmıştır.
Özellikle çocuklarımız ve gençler sigara bağımlısı olma riski altındadır. Onların kullanmaması için öncelikle bizim sigarayı bırakmamız gerekir. İddiamız kesinlikle sigara tiryakiliğinin terk edilebilecek bir alışkanlık olduğudur. Zordur, ama aynı zamanda kolaydır da