Burun Kanaması Nasıl Durdurulur ve Burun Kanamasına Ne İyi Gelir
Burun kanamasının birinci nedeni güneş ışınlarına maruz kalmaktan meydana geliyor.
Çünkü güneş ışınları burun içerisinde yer alan damarların ileri bir derecede genişlemesini sağlıyor. İleri derecede genişleyen burun damarları çatlayarak bir kanama gerçekleştiriyor.
Bu insanların aslında bu gibi durumlarda akıllarına başka sorular getirse de yine fazla güneş ışınları bunu yapabiliyor.
Sadece güneş ışınları değil burun bölgesine alınan bir darbe ya da burun içi ile aşırı oynanması ve karıştırılması da burundaki damarları etkileyebilmekte ve hafif ya da ağır darbeler aldırarak kanamasına neden olabilmektedir.
Ancak bu belirttiğimiz nedenler burun kanamasının en masum belirtileri arasında yer almaktadır.
Burun Kanamasına Ne İyi Gelir?
Çoğu insan yukarıda belirttiğimiz burun kanamasının en masum belirtilerini dikkate almaya çalışarak kendisi bir tedavi uygulamaya çalışıyor.
Ancak burun kanamasına ne iyi gelir diyerek araştırma yapmak yerine doktora gitmek belki de sonradan oluşabilecek hastalıkların önüne geçebilecektir.
Burun kanaması sırasında yapılabilecek birkaç önlem yer almaktadır. Bu önlemler arasında ise başı arkaya ya da öne yatırmadan tamamen düz tutmalı ve burnun üst bölgesinden yavaş yavaş aşağıya doğru inerken burunun etki kısmına kadar sıkarak yaklaşık 10 dakika boyunca bu şekilde beklenmektir.
Bu uygulama ise burun kanaması sırasında pıhtılaşmayı sağlamaktır. Eğer bu uygulamadan sonra burun kanaması geçmiş ise herhangi bir sorun kalmamıştır ancak eğer hala ara ara devam ediyor ya da sürekli kanamasını sürdürüyor ise mutlaka hemen en yakın doktora görünmek gerekmektedir.
Bazı durumlarda eğer burun kanamalarının yüksek tansiyon sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyor ise bu durumda kanamayı durdurmak doğru değildir.
Bu gibi sağlığı cidden etkileyecek durumlarda doktora gitmeden önce yapılması gereken küçük bir gazlı bez yardımı ile burun deliklerini saracak şekilde tutmak ve hemen bir sağlık kuruluşuna giderek doktora göstermek yeterli olacaktır.
Burun Kanamasında Ne Yapmalı
İlk olarak yapılmaması gerekenler sıralanacak olursa; baş geriye atılmamalı ve buruna pamuk, bez gibi evde ilk akla gelen ne varsa sokuşturulmamalıdır. Bu hareket, sadece burun kanamasının önden değil genizden gelmesini sağlar, kanamayı durdurmaz.
Kafayı ıslatmak, boyuna buz koymak pek de işe yarayacak önlemlerden değildir. Doğrusu ise önce soğuk bir suyla burunu fazla sümkürmeden temizlemek ve bir elin 2 parmağı ile burun kanatlarından şiddetlice bastırmaktır. 5 dakika bastırdıktan sonra eğer hala kanıyorsa tekrar burun içini soğuk suyla temizlemek, pıhtıları uzaklaştırmak ve tekrar 2 parmakla burun kanatlarını bastırarak kanamayı durdurmak gerekir.
Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Bu yolla burun kanamalarının yüzde 90'ı durmaktadır. Durmayan kanamalar içinse KBB uzmanına başvurulmalıdır.
Burnun arka kısmında kanaması olan, kan sulandırıcı ilaç kullanan, hipertansiyonu olan, burnunda nefes almayı engelleyici balon, tampon vs. gibi materyal bulunan yaşlı kalp, akciğer ve solunum problemli hastalarla, kanamaları tekrarlayanlar mutlaka hastaneye yatırılarak yakın izlemde tutulmalı ve gerekli testler yapılarak uygun ilaçlar verilmelidir.
Burun Kanaması Durmuyorsa Ne Yapmalı
Bu anlatılanlara rağmen kanaması devam eden hastalar da olmaktadır. Bu çok küçük yüzdeyi oluşturan hastalarımızda ameliyathanede gerekli müdahaleler yapılarak kanayan damar bağlanmakta veya o damarı tıkayıcı işlemlere gereksinim duyulmaktadır.
Hastanın kanaması burun eğriliğinden kaynaklanıyorsa bu eğrilik ameliyatla mutlaka düzeltilmelidir. Sonuç olarak, burun kanamaları önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Bu olayın nedeni mutlaka araştırılmalı ve varsa altta yatabilecek daha ciddi hastalıklar ortaya çıkartılarak tedavi edilmelidir.
"BURUN KANAMASINDA BAŞINIZI ARKAYA YASLAMAYIN"
Şiddetli çarpmalar, aşırı sıcaklar gibi durumların burun kanamalarını tetikleyecek özelliklere sahip olabilir.
Burun kanaması anlarında özellikle küçük çocukları olan ailelerin aşırı tepkiler gösterdikleri gözlemlenmektedir.
Çocuklarda şiddetli burun kanaması ciddi komplikasyonlara neden olabileceği gibi küçük kazalar sonucu da ortaya çıkmaktadır.
Böyle durumlarda öncelikle kanaması olan hasta sakinleştirilmeli daha sonra başın hafifçe öne eğilmesi sağlanmalıdır. Halk arasından en sık yanlış uygulanan yöntem ise burun kanaması gerçekleştikten sonra başın geriye doğru yaslanılmasıdır.
Bir diğer bilinmeyen yöntem ise burun kanatlarının kemiğin hemen altında iyice bastırılarak sıkılması burun kanamasını durduran en önemli uygulamaların başında yer almaktadır.
Burun kanamasında Ne yapmalıyız
Kanama olduğunda ilk yapmanız gereken, telaşlanmamak ve korkmamak. Kanı durdurmak için burnun içindeki pıhtıları suyla temizleyin.
Oturun ya da başınız kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Burnun ucunu başparmak ve işaret parmağıyla bir mandal gibi sıkın ve en az 5 dakika bekleyin.
Pamuktan küçük bir rulo yaparak burnun uç kısmına koyun ve burnunuzu sıkmaya devam edin. Bir bez içinde burnunuza buz tatbik edin. Bunlara rağmen burnunuz hl kanıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Burun kanaması neden ileri gelir?
Lokal veya genel nedenlerden veya ikisinin birleşiminden burun kanaması ileri gelebilir. Bazı hallerde hiçbir neden görülmemektedir.
- Burun kanamasının bazı lokal nedenleri hangileridir ?
- Buruna veya kafatasının alt kısmında herhangi bir yaralanma.
- Burunda yabancı bir cismin bulunması.
- Burun operasyonları.
- Aşırı öksürükten, aksırmadan veya burun silinmesinden.
- Burun karıştırılmasından.
- Frengi veya verem gibi hastalıklardan ileri gelen yaralardan.
- Burunda veya sinüslerde bulunan habis tümörlerden,
- Burundaki sümük bezlerinde varisli damarlar bulunmasından,
- Alerji, sinüzit ve basit nezlede meydana gelebilen sümük bezlerinde akut bir cerahatlanmadan.
Burun kanamasının bazı genel nedenleri hangileridir?
- Yüksek kan basıncı.
- Hemofili, anemi pernisyöz, purpura, iskorbüt illeti, lösemi ve sarılık gibi kan düzensizlikleri.
- Atmosferik değişiklikler, dağcılık, dalıcılık veya denizin çok derinlerine inmek, gibi.
Genel veya lokal bir durumdan meydana gelen burun kanamaları arasında ayırım nasıl yapılabilinir ?
Eğer kanama yalnız bir burun deliğinden gelmekteyse bunun lokal bir kanama olduğu ihtimali fazladır. Ayrıca burun muayene edilince kanama noktası veya kanama nedeni tesbit edilmiş olabilecektir.
Burun kanamaları nasıl kontrol altına alınabilir ?
Aslında iki cins burun kanaması vardır. Bunların yüzde 90'ı burunun ön kısmındaki septumdan ve bazı nadir yakalarda etmoid kesimin ön tarafından gelir. Lokal anestezi altında dağlama cauterisation yapılmakla kanama noktası genellikle bulunabilinir ve kontrol altına alınır. Bu operasyon gümüş nitratı, asit kronik gibi kimyasal maddelerin kullanılmasıyla veya elektrikle pıhtılaşma usulüyle yapılır.
Burun kanamasında ilk yardım tedbiri olarak ne yapılmalıdır ?
Kanamaların büyük çoğunluğu burun septumunun ön kısmında meydana geldiği için kanayan burun tarafının devamlı tazyikle kapatılmasıyla kanama genellikle durdurulabilinir.
Eğer burun damlası varsa bununla ıslatılan bir pamuğun burna sokulması, yoksa ufak bir parça pamuğun kanayan tarafa yerleştirilmesi yararlı olur. Bu pamukla yapılan baskı en azından on dakika sürdürülmelidir. Burundan gelen kanın boğaza akmaması için kanama olan kişi dik oturmalı ve başını öne doğru eğik tutmalıdır.
Burnun arka tarafından gelen bir kanamada ne yapılmalıdır?
Bu tip kanama kendiliğinden kontrol altına alınamaz. Bu gibi hallerde kanama olan kişinin, ağız yoluyla burunun arka tarafının tamponlanması gerekeceğinden, hastaneye kaldırılması gerekli olacaktır.
Tampon ne kadar süre yerinde bırakılır ?
Arka tarafta bulunan tamponlar yaklaşık bir hafta yerinde kalacaktır. Ön tarafa yerleştirilen tamponlar ise dördüncü günde kısım kısım çıkarılmaya başlanacaktır.
Genel bir durumdan meydana gelen burun kanamasında ne gibi tedavi metotlarına başvurulur ?
Uzman doktora müracaat edilmesi gerekir. Doktor kanamaya neden olan hastalığın tedavisine girişecektir.