Kemoterapi Tedavisi Nedir Ve Nasıl Uygulanır
Kemoterapi, kanseri tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Cerrahi (ameliyatla) tedavi ve radyoterapi (ışınla tedavi) sadece kanserin bulunduğu bölgeyi yok ettiği için; kanserin, vücudun başka bölümlerine yayılması durumunda kemoterapi bütün vücuttaki kanser hücresini yakalayarak o hücreleri yok etmeyi amaçlar.
Kemoterapi sağlıklı hücrelere zarar vermeden sadece kanser hücrelerini yok etmek için uygulanır.
Kemoterapinin amacı, kanserin yayılmasını önlemek, kanseri tedavi etmek, kanserin büyümesini durdurmak ve kanserin sebep olduğu sıkıntıları azaltmaktır.
Kanserin türü ve yayılmasına göre gruplamalar yapılarak kemoterapide 100 den fazla ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar tek başına uygulandıklarında etkili olsa da hem hastada daha az yan etki görülmesi hem de kanserli hücreyi daha kesin bir şekilde yok etmesi için belli bir süre birkaç ilaç verilerek uygulanırlar.
Kemoterapi tedavisi hastanede, evde veya doktor kontrolünde her yerde yaptırılabilir.
Bütün kanser hücrelerinin yok edilmesi için kemoterapinin bir kez yapılması yetmemektedir, kanserin türüne, hastanın durumuna göre belli aralıklarla ve birkaç defa uygulanmalıdır.
Bazı hastalarda bu tedavi haftada bir, bazı hastalarda iki haftada bir, bazı hastalarda üç haftada bir uygulanmalıdır.
Kemoterapi tedavisine başlamadan önce, kemoterapi esnasında ve sonrasında BT-bilgisayarlı tomografi, MRG-magnetik rezonans görüntüleme gibi bazı tarama testleri ve kan tahlilleri ile hastanın durumu kontrol altında tutulur.
Testlerin sonucuna göre kanser kitlesi ilaca tepki vermediyse ilaç kesilebilir, değiştirilebilir, dozu düşürülebilir. Olumlu tepki verdiyse tedaviye devam edilir.
Kemoterapi tedavisinin maddi tutarı tedavi esnasında kullanılan ilaçların sayı ve türüne göre değişmektedir. Eğer hasta tedavi masraflarını karşılıyorsa bu tutar 300 - 20.000 TL arasında değişmektedir.
Ancak SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi kurumlar tedavi masraflarını karşılıyor ise bu tedaviye herhangi bir ücret ödenmez.