Halluks Valgus Ayaklarda Ağrıyla Ortaya Çıkan Çarpıklık
Op. Dr. Artun Aydın, kadınların ayaklarında erkeklere göre 9 kat daha fazla görülen ve ayak başparmağındaki ağrıyla, çarpıklıkla ortaya çıkan Halluks Valgus hastalığının önemine dikkat çekti.
Özel Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Artun Aydın, daha çok kadınların ayaklarında görülen Halluks Valgus hastalığı ve tedavisiyle ilgili bilgiler verdi.
Hastalığın 30 ve 40'lı yaşlardan sonra artan oranda görüldüğünü anlatan Dr. Aydın, Halluks Valgus hastalığının ayak başparmağında çarpıklık, çıkıntı ve ağrıyla görülen bir hastalık olduğunu söyledi.
Aydın, hastalığın zaman içerisinde ilerlediğine dikkat çekerek, "Bu rahatsızlıkta kemik çıkıntı, tarak kemiğinin parmakla eklem yaptığı bölgede iç kısmında kemikte olan büyümedir.
İstirahatle çıkıntı her ne kadar küçülse de, çıkıntının önemli bir kısmı kemik yapısında olduğundan tamamen kaybolmamaktadır.
Birçok hastada dar, ön kısmı sivri ayakkabıların uzun süre giyilmesinin hastalığa yol açtığının ileri sürülür. Doğal olarak bu hastalık, kadınlarda erkeklerden 9 kat daha sık görülmektedir.
Bazı Halluks Valgus olgularında ise hastalık, ayakkabı giyim tarzından bağımsız olarak gelişebilmektedir. Bu hastaların 3'te 2 sinde ailede Halluks Valgus olan birey ya da bireyler mevcuttur" diye konuştu.
Halluks Valgus Tanısı
Halluks Valgus hastalığının tanısı hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Aydın, "Tanı, ayağın görüntüsüyle koyulsa da, mutlaka basarak ön-arka ve yan radyografiler görülmelidir.
Bu şekilde incelenen hastada, Halluks Valgus hastalığına neden olan kemik dizilim bozukluğu yeri saptanarak ona uygun tedavi seçimi yapılmalıdır. Burada doğru karar vermek sonradan deformitenin tekrarlamasını engellemek için çok önemlidir" dedi.
Halluks Valgus Tedavisi
Halluks Valgus hastalığında tedavinin mümkün olduğunu anlatan Aydın şöyle konuştu:
İlk yaklaşımda, hastanın ayağının rahat edeceği ayakkabı kullanımı gelmektedir. Ayakkabılar yeterli genişlikte olmalı, ön tarafa doğru sivrileşme göstermemelidir.
Parmak arası makara ya da Halluks Valgus gece atellerinin de ayak başparmaktaki ağrıyı azaltmaya katkısı mevcuttur. Bu atel ve ortezlerin maalesef çarpıklığın düzelmesi ya da ilerlememesine katkısı bulunmamaktadır.
Halluks Valgusta ameliyatsız tedavi ile çarpıklıkta düzelme sağlanamamaktadır. Ameliyatsız tedavi yöntemlerine rağmen ağrısı devam eden ve ileri deformiteli hastalarda cerrahi tedaviye başvurulur.
Cerrahi tedavi ile başparmağın düzeltilmesi mümkündür. Halluks Valgus hastalığında muayene ve radyolojik bulgulara göre uygun olan cerrahi tedaviyle oldukça tatminkar sonuçlar alınabilmektedir.
Uygun operasyon seçimi ve gelişmiş cerrahi teknikler sayesinde, tekrarlama neredeyse hiç görülmemektedir."(İHA)