Ekrana Bakma Sendromu
Doruk Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Ali Karataş, ev ve ofiste yaygın olarak kullanılan bilgisayar monitörlerinin pek çok kişide göz yorgunluğu, göz ve çevresinde yanma, ağrı, batma, kuruluk hissi, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, odaklanma zorluğu, kısık bakma, ışığa hassasiyet, göz kapaklarında iltihap, kepeklenme, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini söyledi.
Karataş, "Bilgisayar karşısında gözler birçok faktöre bağlı olarak az ya da çok etkilenir. Bu etkenler arasında monitörün özelliği, kullanıcının pozisyonu ve var olan kırma kusuru için gözlük kullanıp kullanmaması, odanın aydınlatması, ekrandaki ışık yansımaları, kullanılan zemin ve karakter özellikleri sayılabilir. Özellikle ofis ortamında çalışan ve günün büyük bir kısmını bilgisayar karşısında geçiren kişiler bilgisayarın yol açtığı göz rahatsızlıklarına maruz kalıyorlar. İş ve günlük hayatımızda bilgisayar kullanımı artıkça, masa başında oturup saatlerce belli bir noktaya bakarak çalışmak 'ekrana bakma sendromunu da beraberinde getirmektedir" dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Ali Karataş, günde 2 saatten fazla bilgisayar kullanan kişilerin yüzde 50-90'nında ekrana bakma sendromunun gelişebileceğine dikkat çekerek, "Devamlı ekrana bakacak bir mesafede dikkatli bir çalışma göz kırpma sayısını azaltmakta, görme alanını daraltmakta, gözlerin ekrandan gelen ultraviole ışınlara maruz kalıp göz yaşı salgılamasını azaltmaktadır. Bilgisayar monitörleri pek çok kişide göz yorgunluğu, göz ve çevresinde yanma, ağrı, batma, kuruluk hissi, kaşıntı,kızarıklık, sulanma, bulanık görme, odaklanma zorluğu, kısık bakma, ışığa duyarlılık, göz kapaklarında iltihap, kepeklenme, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açıyor" diye konuştu.
BİLGİSAYAR VAR OLAN RAHATSIZLIKLARI ORTAYA ÇIKARIYOR
Doruk Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Ali Karataş "İnsanlar bilgisayar monitörüne bakmanın gözü bozacağını iddia ederler. Bilgisayar monitörleri gözleri bozmaz, sadece var olan göz hastalıklarını açığa çıkarır. Bu kusurlar özellikle yakın mesafeden ve uzun saatler boyu çalışan kişilerde kendini daha çabuk gösterir" dedi.
Operatör Dr. Ali Karataş, bilgisayar kullanıcılarının göz rahatsızlıklarından korunmaları için birtakım tedbirler alabileceklerini belirtti. Yüksek çözünürlüklü ve yüksek tarama hızlı monitör kullanımının bunlardan biri olduğunu, bilhassa yazı yazarken iri puntolu ve gözü yormayan karakterler seçmenin gözü korumak açısından önemli olduğunu vurgulayan Karataş, "Çalışırken 45-50 dakikada bir 5-10 dakika ara verip gözü dinlendirmek lazım. Bilgisayarın bulunduğu mekanın havasının belli aralıklarla
nemlendirilmesi gerekir. Yakın gözlüğü kullanmak da monitörün zararlı etkilerinden korunmamız açısından önemli" diye bilgi verdi.
(iha)