Sigara kadınları erkekleştiriyor
Sigara kullanan kişiler üzerinde yapılan araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldı.
Her yıl milyonlarca kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyen sigara ile mücadelede araştırma yapan kuruluşlardan biri de Ege Üniversitesi Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (EBAM). Merkezdeki çalışmalar sırasında sigaranın ana hammaddesi nikotinin beyindeki etkileri üzerine ilginç sonuca ulaşıldı; nikotin, östrojen hormonu üzerinde etki yaparak kadınları erkekleştiriyor. Merkezin yaptığı araştırmalar, kadınların nikotinden daha çok etkilendiğini ve sigara kullanan kadınların davranışlar konusunda erkeklere benzemeye başladığını ortaya koydu.
Sigara vasıtasıyla alınan nikotinin beyin üzerindeki etkilerinin sigara mücadelesinde yeni açılımlar ortaya çıkardığını ifade eden EBAM Müdürü Prof. Dr. Şakire Pöğün, "Biz nikotine olan bağımlılığı daha iyi anlarsak sigara bıraktırma programlarında daha başarılı olabiliriz.' diyor.
Prof. Dr. Şakire Pöğün'ün verdiği bilgiye göre merkezdeki araştırmalardan birinde genetik yatkınlıkla nikotin bağımlılığı arasındaki ilişki araştırıldı. Bilim adamları bu araştırmayı yaparken sigaranın kadınları erkekleştirdiğini tespit etti. Prof. Dr. Pöğün, araştırmanın sonuçları hakkında şu bilgileri verdi: "İlgili genleri bulmaya çalışıyoruz. Öğrenme deneylerimizin çoğunun sonuçlarını aldık. Kadınlar nikotin kullanırlarsa davranışları daha ziyade erkek partnerine benzemeye başlıyor. Dişiler daha çok yakındaki şeylere dikkat edern, erkekler ise uzaktakine. Nikotin kullananlar daha çok uzaktaki şeylere dikkat ediyor. Veya erkekler bir problemi çözerken daha hızlı yapar; ama daha çok hata yapar. Bayanlarda durum tersidir. Sigara kullanan bayanlar da daha hızlı problem çözmeye başlıyor; ama hataları artıyor.' Ege Üniversitesi Beyin Araştırma ve Uygulama Merkezi, bir diğer araştırmasında nikotinin kadın ve erkekler üzerinde farklı etki yapıp yapmadığını masaya yatırmış. Bunun için dişi ve erkek fareler kullanılmış. Araştırmada nikotinin kadınlar üzerinde erkeklere göre daha etkili olduğu belirlenmiş. Dişi fareler daha küçük dozlarda nikotinden daha fazla etkilenmiş. Bu sonuçtan yola çıkan bilim adamları, kadınların daha çabuk sigara bağımlısı haline gelebildiklerini; sigarayı bırakmalarının da daha zor olduğunu gözlemlemiş.
EBAM, söz konusu araştırmalar için NATO ve İspanya'nın Salamanca Üniversitesi'nden de destek alıyor. Merkezde aktif olarak çalışmalara katılan öğretim üyeleri şöyle: Porf. Dr. Lütfiye Kanıt, Doç. Dr. Ersin Koylu, Doç. Dr. Burcu Balkan, Yard. Doç. Dr. Taner Dağcı, Prof. Dr. Canan Saylam, Prof. Dr. Gülgün Kayalıoğlu, Prof. Dr. Kemal Türker.