Alkol Bağımlılığının Sebepleri Ve Belirtileri
Alkolün zararlarının bilindiği halde içilmesine devam etmek, alkol alınmadığı zamanlarda ciddi davranış sorunları göstermek şeklinde seyreden hastalığa alkol bağımlılığı denir.
Beynin ön tarafındaki irade davranışlarını düzenleyen bölgenin zarar görmesi ile oluşur. Alkol insanda hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapar. Bu da alkol bağımlılığına yakalanan kişinin alkole fizyolojik ve psikolojik olarak bağımlı olması demektir.
İnsanlar alkol almaya çevrenin etkisi ve genetik yatkınlık nedeni başlarlar. Genellikle arkadaş çevresi ile beraberken neşelenmek, günün yorgunluğunu atmak vb. gibi niyetlerle başlayan alkol bağımlılığı beyin fonksiyonlarını etkiler ve beyne zarar vermeye başlar.
Alkol kullanımı esnasında alınan keyfi, tekrar alabilmek için alınan alkol miktarını artırmaya başlamak alkol bağımlılığının başlangıcı sayılır.
Alkol bağımlılığının nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
-Aile İçinde Yaşanan sorunlar: Kişinin aile ve çevresi ile iletişim sorunları yaşadığı ya da sorunlarını dile getiremediği durumlarda, aile içi şiddet, anne babanın kavgası ya da ayrılması, ihmal ve istismar gibi durumlar alkol bağımlılığının sebepleri arasında sayılmaktadır.
-Çevresel Faktörler: Ailesinde alkol bağımlılığı bulunan bireyler genetik ve sosyal açıdan bağımlılık riski taşırlar. Birinci derece akrabalarında alkol ve madde kullanan bireylerde alkolizme yakalanma oranı, diğer insanlara göre 7 kat daha fazladır.
-Sosyal Ortamda Alkol Tüketiminin Fazla Olması: Alkol bağımlılığı yaşayan bireylerin neredeyse tamamına yakını, bilerek veya bilmeyerek çevrelerine alkol kullanımını teşvik ederler.
-Kişilik Sorunları ve Psikolojik etkenler: Kendisine güveni az olan sessiz ve içe dönük, günlük hayatta ve işyerinde stres yaşayan insanlarda alkol alkolizm daha fazla görülmektedir.
Şu belirtilerden en az üç tanesinin varlığı halinde o kişi için alkol bağımlılığı riski vardır:
Tüketilen alkol oranının artması, alkol alınmaması halinde titreme, çarpıntı, uyku sorunları, asabiyet, niyetlenilen miktardan daha fazla ve uzun süre alkol alınması, alkol almayı bırakamama, alkol almadan yapılan hiçbir faaliyetten zevk almama, aile ve çevresini ihmal etme.
Bu belirtileri yaşan bireyin derhal bir sağlık merkezine başvurması, alkol bağımlılığından kurtulmak için atılacak ilk adım olması sebebiyle önemlidir.