Boğmaca Hastalığının Nedenleri Ve Tedavisi
Boğmaca, boğazın bakteri yolu ile enfekte olmasından kaynaklanan bir hastalık türüdür. Boğmaca bakteriyel bir enfeksiyondur ve en sık etkilediği yaş grubu, 6 aylıktan küçük bebekler ve 10- 15 yaş arasındaki ergenlik dönemindeki çocuklardır.
Boğmaca üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlar, aşı yapıldığı takdirde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Boğmaca tedavisinde geç kalındığında sakatlığa ve ölüme yol açabilen tehlikeli bir hastalıktır.
Boğmaca öksürme veya hapşırma yoluyla saçılan bakteriler yoluyla insandan insana bulaşır. Boğmacaya yakalanan hasta zamanında tedavi edilmezse üç hafta içinde hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
Mikrobun bulaşmasıyla hastalığa yakalanma arasındaki süre 7 ila 10 gündür. Bazen bu süre üç haftaya kadar uzar. Boğmacaya yakalanan hasta ile aynı evde yaşanması, boğmacanın bulaşma hızını artırmaktadır.
Boğmacanın başlıca belirtileri
Burun akıntısı, yorgunluk ve orta şiddette ateş olarak gözlemlenmiştir. Genellikle başlangıçta nezle belirtileri şeklinde görülse de sonrasında nöbetler halinde öksürük ortaya çıkar ve bu öksürük nöbetlerine derin nefes kesilmeleri, hırıltı gibi belirtiler eşlik eder.
Hastadaki öksürük nöbetleri esnasında hastanın rengi solar ve nefesi kesilebilir. Bu gibi tehlike arz eden durumlarda hastanın acilen hastaneye kaldırılması gereklidir. Hastalık daha yetişkinlerde uzun süren öksürüğe rağmen çocuklara göre daha az şiddetle seyreder.
Boğmaca tanısının konulmasındaki en belirgin özellik, şiddetli öksürük nöbetleridir. Yapılan kan testleri neticesinde ise boğmaca kesin olarak teşhis edilmektedir.
Boğmaca aşısı, enfeksiyon ihtimalini azaltsa da bu hastalığa tekrar yakalanma riski her zaman olacaktır. Boğmaca, mikrobun başkalarına bulaşmasını önleyen özel antibiyotikler ile tedavi edilir.
Öksürük, tedavi devam etse de haftalarca sürebilir. Bebeklerde boğmaca tedavisi yetişkinlere oranla daha yoğun olarak uygulanır. Ayrıca bebeklerin öksürük nöbetleri esnasında nefesleri durabileceği için hastanede müşahede altında tedaviler daha doğru olacaktır.