Raşitizm Hastalığının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
İnsandaki D vitamini eksikliğinden kaynaklanan Raşitizm, kemiklerin yeteri miktarda kalsiyum ve fosforu barındıramamasından kaynaklanır.
Raşitizm; ülkemizde en çok görülen kemik hastalıklarındandır. Kemik gelişiminde büyük bir öneme sahip olan Raşitizm hastalığı genellikle küçük yaşlardaki çocuklarda görülür ve ülkemizde tedavisi edilebilmektedir.
Asıl sebebi D vitamini eksikliği olsa da Raşitizm hastalığının nedenleri arasında farklı vitaminlerin de eksikliği de sayılmaktadır.
Raşitizmde hastaların aş gruplarına göre birbirinden farklı belirtiler görülmektedir. Bebeklerde raşitizm genellikle D vitamini eksikliğinden kaynaklanır ve bu bebeklerde kandaki fosforil kalsiyum maddesi normal değerin altındadır.
Raşitizmli bebeklerin vücudunda birtakım belirtiler dikkat çeker. Örneğin el ve ayak bileklerindeki genişlik, yürümeye başlaması gereken çağda yürüyememe durumu, bebeğin göğsünde oluşan bazı şişlikler bu belirtiler arasındadır.
Raşitizm hastası bebekler yaşıtlarına göre kısa boylu kalır ve büyümesi belirgin bir yavaşlık gösterir.
Ayrıca bacaklarında oluşması muhtemel eğrilik nedeniyle yürüme zorluğu çekebilir. Bu bebeklerin kaslarında oldukça belirgin bir zayıflık vardır. Bu belirtilerden sadece birinin bebekte görülmesi direkt olarak raşitizm hastalığına yorulmamalıdır.
Raşitizm hastalığından söz edebilmek için bebekte bu belirtilerin birden fazlasının aynı anda gözlemlenmesi gerekmektedir. Ayrıca raşitizm kalıtım yoluyla da geçebilen bir hastalıktır.
Raşitizmden şüphelenilen hastaya öncelikle kemik filmi çekilir. Kan tahlilleri yapılarak kandaki kalsiyum, fosfor ve alkalen fosfataz adı verilen maddelerinin değerlerine bakılarak kesin teşhis konulur.
Raşitizmde tedavi metotları hastayı zorlamaz. Yapılan tedavinin amacı, D vitamini eksikliğini gidermek ve kalsiyum ve fosfatın kemik tarafından emilimini sağlamaktır. D vitamininin doktor kontrolü dışında alınması hasta üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bu olumsuz sonuçlardan biri zehirlenmedir. Zehirlenme sebebiyle hastada böbrek yetmezliği baş gösterebilir bu da hastanın ölümüne neden olabilir.
D vitamini hastanın durumuna ve bünyesine göre tek doz şeklinde ya da küçük dozlar halinde birkaç seferde verilebilir. D vitamini hastaya enjekte edilebilir ya da ağızdan verilebilir.