Karınca yağı yumurtası tüy döker mi?
Uzmanlar, halk arasında "karınca yumurtası yağının cilde iyi geldiği' ve "karıncaların depremin işaretçisi' olduğu yönünde birçok söylenti olduğunu ancak bu varsayımları kanıtlayan bilimsel bir veriye rastlamadığını söyledi.
Karınca yumurtası yağının çıkarılabilmesi için ya yumurtaların doğal ortamdan toplanması ya da karıncaların, yumurtaları için kültüre alınması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Nihat Aktaç, karınca yağı yumurtası ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:
"Bu ikisi de ihtisas gerektirir ve bana göre pek de mümkün görülmemektedir. Bir karınca yumurtasının ağırlığı 0,00005 gramdır. Çapı 1 milimetreden küçüktür. Karıcalar yılda bir defa yumurtalar. İstisnai olarak iki kez yumurtlayan türler de vardır. Bu durumda ticari amaçla doğadan yumurta toplamak hiç ekonomik görünmemektedir.
Kaldı ki hangi türün yumurtasını hangi uzman kişi nereden ve nasıl toplayacaktır? Bu konuda ihtisaslaşmamış kişi, karınca yumurtasıyla larvasını birbirinden ayıramaz. On binde beş gram ağırlığındaki yumurtanın tamamı yağ değildir. İçinde aminoasitler, karbonhidratlar, lipidler, glikojen, protein de vardır. Bütün bunlardan yağın ayrılması gerekir ki bu durumda miktar daha da azalacaktır.
Ticari amaçlı bu işi yapmak için doğada binlerce karınca yuvasından toplama yapmak gerekir. Toplama yapmak için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin almak gerekir. Bakanlığın böyle bir amaçla karınca toplamaya izin vermesi mümkün değildir.
1992 yılında imzalan ve 1996 yılında taraf olduğumuz ‘Biyolojik çeşitlilik' sözleşmesi kapsamında, biz bile bilimsel amaçlı örnek toplarken Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin alıyoruz ve örnekleme yaptığımız yuvayı da tahrip olmasın diye itinayla eski haline getirmeye çalışıyoruz.
Bu denli yuvanın tahrip edilmesi halinde doğal dengenin bozulacağını varsaymak ise kehanet olmayacaktır. Geriye yumurta yağında varsayılan maddenin ancak eşdeğeri olduğu kabul edilebilen sentetik olarak elde edilmesi kalıyor ki bu konuda yorum yapamayacağım.'