Bel Fıtığına Ne İyi Gelir
Bu yazımızda bel fıtığına ne iyi gelir sorusunun cevabını arayacağız. Belimizde beş tane omur kemiği bulunur. Bunların arasında da disk denilen kıkırdaklar bulunur. Disklerin iç tarafında yumuşak bir doku vardır. Dışında da daha sert bir doku bulunur. İç kısımda bulunan yumuşak doku dışarı tarafa doğru fıtıklaştığı zaman çevresinden geçen sinirleri sıkıştırır. O zaman bel fıtığı ortaya çıkar.
Kişi bel ağrısı, bacaklarda ağrı, uyuşma veya karıncalanma gibi bir takım şikayetleri olur. Daha sonra baskı ortadan kalktığı zaman hasta rahatlar ve yaşam kalitesi artar. Bel fıtığının tam olarak budur ve önemli bir rahatsızlıktır. Kadınlarda ve erkeklerde bel fıtığı sağlıklı kişilerin %20-30'u oranında görülür.
Durağan olmayan bir yaşam tüm beden için sağlık anlamına gelir. Daha çok, hareketsiz kişilerde bel ve karın kasları zayıflayacağı için bütün yük beldeki diskler biner. Hasta daha fazla fıtık riskiyle karşı karşıya kalır. Bu sebeple karın kasları ve sırt kasları güçlendirici hareketler ve spor yapmak lazımdır.
Bel fıtığına ne iyi gelir sorusunun cevabını düşünmeden önce, önlem almak gerekir. Yavaş yavaş karın kasları güçlendiği zaman bel fıtığı riskiniz azalacaktır. Kedi hareketi veya deve hareketi adı verilen hareketler sırt ve bel için idealdir. Unutulmamalı ki egzersizlere başlamadan evvel mutlaka ısınma hareketleri yapmak gerekir. Isınma hareketleri yapmadan bu hareketlerin yapılması yarardan çok zarar verir. Bel kısmına yürüme ve eğilip doğrulmanın bile faydası vardır.
Ayrıca fazla kilolarınızdan bir şekilde kurtulmanız gerekir. Fazla kilo omurgaya daha fazla yük anlamına gelir.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığının değişik şekilleri bulunur. Bu şekillere göre de çeşitli tedavi şekilleri mevcuttur. Fıtığın şekline göre, bel fıtığına ne iyi gelir diye düşünülmeli. Tedavide erken teşhis önem arz eder. Belde oluşan her ağrı bel fıtığı değildir. Bu nedenle belde ağrınız olduğunda mutlaka bir hekime görünmelisiniz.
Bel fıtığı tedavisinde öncelikle ameliyat dışı tedavilere öncelik verilmelidir. Şunu belirtelim çoğu hasta ameliyat dışı tedavilerle iyileşir. Eğer ameliyat dışı tedavilerden sonuç alınamamış ise o zaman cerrahi müdahale düşünülebilir. Hastaların bir kısmı (hastalığın ilk safhası) dinlenme ile iyileşebilir. Bu dönemde ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Hastaların birçoğu da fizik tedavi ile düzelmektedir.
Küçük bazı ayrıntılara dikkat ederek bel sağlığımızı korumamız mümkündür. İş yerinde sürekli oturarak çalışan veya uzun süre araba kullanmak zorunda olan kişiler gün içinde en azından birkaç kere ayağa kalkıp küçük yürüyüşler yapmalıdırlar.
Yerden ağır bir yük kaldırmak gibi bel omurlarımızı zorlayacak hareketler diskte küçük yırtıklara yol açarak bel fıtığına neden olabileceğinden bu tür aktivitelere dikkat etmek gerekir. Önemli noktalardan birisi obezite olduğu için bel omurlarına ve disklere binen yükü azaltmak için fazla kilolardan mutlaka kurtulmak gerekir.
Hareketsiz bir yaşam kaslarda zayıflamalara yol açacağı için mümkün olduğu miktarda yürüyüş ve hareketler yapmak gerekir. Bununla beraber, karın ve bel bölgesindeki kaslarımız ne kadar güçlü olursa kemiklerin taşıyacağı yük o kadar azalacağı için disk yapısında dejenerasyon görülme riski azalır. Bel ve karın bölgesi egzersizleri kaslarımızın güçlenmesi yolu ile bel fıtığı gelişme riskini azaltmaktadır.'