Burkulmalara Ne İyi Gelir
Bu yazımızda burkulmalara ne iyi gelir sorusunun cevabının arayacağız. Bağlar kemikleri bağlayan ve eklemeleri yerinde tutan sert ve esnek doku gruplarıdır. Burkulma ise bağlardaki liflerin zarar görmesi ile oluşan bir yaralanmadır. Bağlar kısmen yırtılabilir veya tamamen parçalanabilir.
Tüm burkulmalar içinde en çok ayak bileği ve diz burkulmaları görülür. Burkulan bağlar hızla şişer ve ağrır. Çoğunlukla, ağrı ve şişliğin daha büyük olması yaralanmanın da daha ciddi olduğunun göstergesidir. Çoğu küçük burkulmaları evde kendiniz tedavi edebilirsiniz.
Burkulmalara Ne İyi Gelir?
Burkulmalara ne iyi gelir sorusunun cevabını maddeler halinde sıralayalım.
1. Yaralı bölgeyi dinlendiriniz. hekiminiz 48 saat boyunca yaralı bölgeye herhangi bir ağırlık verilmemesini tavsiye edecektir. Fakat tüm etkinliklerden de kaçınılmamalıdır.
2. Bölgeye buz tedavisi yapın. Yaralanma sonrası şişkinliği azaltmak için bir buz paketi veya soğuk suyla tedavi uygulanabilir. Yaralanmanın hemen ardından ilgili bölgeye buz ile uygulama yapınız ve boyunca devam ettiriniz. İlk iki gün boyunca şişlik inene kadar uygulama yapılmalıdır. Buz kullanırken gereğinden uzun süre uygulama yapmayın. Bu, doku hasarına sebep olabilir.
3. Yaralı bölgeyi elastik sargı veya bandaj ile sarınız. Elastik ya da neoprenden yapılmış sargılar en idealidir.
4. Şişkinliği önlemek veya azaltmak için bileği mümkün olduğunca kalp hizasının üzerinde tutunuz.
Burkulmalara ne iyi gelir sorusunun cevabının ardından tedavi sonrası süreçle ilgili kısa açıklamalar yapalım. İki günden sonra, yavaş yavaş yaralı bölgeyi kullanmaya başlayın. Yavaş yavaş iyileşmeyi hissetmeniz gerekmektedir.
Eğer burkulma iki veya üç gün sonra düzelme göstermezse bir hekime görünün. Aşağıdaki durumlar varsa acil tıbbi müdahale isteyiniz:
Yaralı bölgeye ağırlığınızı veremiyor, eklemi dengesiz veya uyuşmuş hissediyor ya da eklemi kullanamıyorsanız bağın tamamen parçalanmış olduğunun göstergesidir. Doktora giderken, soğuk kompres yapınız.
Yaralı bölgeden çevreye uzayan kızarıklık veya kırmızı çizgiler varsa enfeksiyon olduğunu gösterir.
Geçmişte bir kaç kez yaralanmış olan bir alanda yeniden yaralanma varsa ve ciddi bir burkulma varsa doktora görünmelisiniz. Yetersiz ya da geç kalınmış tedavi uzun süreli eklem dengesizliği veya kronik ağrılarda artışa yol açabilir.