Panik Atağın Belirtisi Kalp Çarpıntısı ve Nefes darlığı
Panik atağın (panik bozukluğunun) yaygın görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar, panik atağın çocuk ve ergenlerde kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerle başladığını, beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve tekrarlayan yoğun korku veya rahatsızlık dönemleriyle devam ettiğini söyledi.
Memorial Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Erdoğan, panik atakla ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.
Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?
- Aşırı derecede korkulu olma (çok kötü bir şey olacak duygusu)
- Kalbin hızlı veya şiddetli bir şekilde çarpması
- Sersemlik veya baş dönmesi
- Titreme veya sarsılmalar
- Gerçek dışılık hissi
- Ölüm korkusu
- Kontrolü veya aklını kaybetme korkusu
Panik Atak tedavi edilmezse ne olur?
- Teşhis ve tedavi edilmemesi durumunda panik bozukluğu ve yol açtığı komplikasyonlar ciddi sonuçlar doğurabilir.Panik ataklar ergenin ilişkilerini, okul durumunu veya normal gelişimini bozabilir.
- Panik bozukluğu olan çocuklar panik atak geçirmeseler bile sürekli kaygı duymaya başlayabilirler.
- Bazıları panik atağın ortaya çıkabileceğini veya yardım bulamayacaklarını düşündükleri ortamlardan kaçınabilirler. Örneğin okula gitmek veya ailesinden ayrılmak istemeyebilirler. Ağır vakalarda çocuk veya ergen evden çıkmaktan dahi kaçınabilir.
- Panik bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde ağır depresyon gelişebilir ve intihar riski artabilir. Kaygıyı azaltmak amacıyla panik bozukluğu olan ergenler alkol veya uyuşturucuya da başvurabilirler.
Panik Atak Nasıl Teşhis Edilir?
Panik bozukluğunun teşhisinin çoğu zaman zor olduğunu belirten Uzm. Dr. Ayten Erdoğan, şunları söyledi:
"Panik Atağın teşhisi güçtür. Bu da çocuğun birçok fiziksel muayene ve testten geçmesine neden olabilir. Doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve teşhis edilmesi durumunda panik bozukluk çoğunlukla tedaviye iyi yanıt verir.
Panik atak belirtileri olan çocuk ve ergenler öncelikle çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Belirtilerin altında yatan başka bir fiziksel hastalık veya durum belirlenememesi durumunda bir çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı hekim tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır.'
Panik Atakta Erken Tedavi
Panik atak rahatsızlığının tedavisinde çeşitli yöntemlerin uygulandığını belirten Uzm. Dr. Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:
"Panik atak için etkili olan çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bazı ilaçlar panik atakları durdurabilmektedir. Psikoterapi de çocuk ve ailenin stres veya çatışmaları azaltma yollarını öğrenmelerine yardımcı olabilmektedir.
Ayrıca özel bazı tedavi yöntemleri ile çocuğa anksiyeteyi (kaygı) ve ortaya çıkan panik atakları kontrol etmesi öğretilebilmektedir. Panik bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin çoğu ilaç ve psikoterapinin birlikte kullanıldığı tedavilerden fayda sağlamaktadır.
Tedavi ile panik ataklar genellikle durdurulabilmektedir. Erken tedavi ile panik atağın yol açtığı agorafobi, depresyon ve madde kullanımı gibi komplikasyonlar da önlenebilmektedir.'