Hepatit habercisi belirtilere dikkat
Uzmanlar; hafif ateş, ağrı, kusma, halsizlik, uykuya meyil, gözakı ve deride sararma gibi tehlikeli hallerin hepatitin habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Kendal Yalçın ve aynı bölümden Uzman Doktor Feyzullah Uçmak, Batman'da hepatit hastalarına seminer verdi.
Uzman hekimler Batman'da her 3 kişiden birinde bu hastalığın bulgularına rastlamanın mümkün olduğunu ileri sürdü.
Batman Belediyesi Konferans Salonu'nda yaklaşık 250 hasta ve hasta yakınına hastalık ile ilgili bilgi veren Yalçın, erken teşhisin bu hastalığı önlemede oldukça etkili olduğunu belirtti.
Hepatit veya halk arasındaki adıyla sarılık hastalığının günümüz imkânlarıyla tedavisinin mümkün olduğunu belirten Yalçın, "Hepatit, karaciğer iltihaplanmasına neden olan bir virüstür. HBV olarak kısaltılmaktadır. HBV 40-45 nm boyutlarında olan bir virüstür. Genetik materyali çift RNA içerir. Virüs oldukça bulaşıcıdır. Türkiye'de HBV taşıyıcılığı yüzde 7-8 civarındadır. Her 12-13 kişiden biri bu virüsü taşımakta. Bazı kişilerde HBV'ye karşı doğal bağışık yanıt mevcuttur. Bunun olup olmadığına kan testleriyle bakılmakta. Doğal bağışıklık olmayan kişilerde ise aşıyla koruma kesin olmamakla birlikte sağlanabilir.' dedi.
Hepatitin kan yolu ve cinsel yol ile bulaştığına dikkat çeken Yalçın şunları ifade etti. "En sık kan yoluyla bulaşır. Kan yoluyla bulaşıcılığı, AIDS etkeni olan HIV'den 100 kat daha fazladır. Hepatit oluşan kişilerde bulgular kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber virüs vücuda girdikten belli bir dönem sonra kişide hafif ateş, ağrı, kusma, halsizlik, uykuya meyil, gözakı ve deride sararma yapabilir.'