Metaller artık MRI çekimlerine engel olmayacak
Bilkent Üniversitesi araştırmacılarının, vücudunda kalp pili, stent, implant gibi metaller taşıdığından Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) cihazlarına giremeyen hastaların bu olanaktan yararlanmalarını sağlayacak teknolojiyi geliştirdiği bildirildi.
Firma üreticileri, teknolojinin lisansını alarak cihazlarında kullanma kararı alırken, uygulamaya geçildiğinde MRI sırasında üzerinde metal bulundurmama koşulu da kalkmış olacak.
Bilgi veren Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Atalar, beyin pili, kalp pili, stent, implant ve ağrı kesici cihazlar gibi tıbbi aletleri taşıyan hasta sayısının giderek arttığına işaret etti.
Bu cihazlar vücutta taşındığı takdirde hayat boyu MRI cihazına girip görüntüleme yapılamadığını vurgulayan Atalar, "Bu konu geçmiş dönemlerde çok önemli değildi. Çünkü zaten MRI ve bu tür tıbbi cihazlar çok yaygın kullanılmıyordu. Ancak günümüzde iki teknoloji de hızla gelişiyor' dedi.
Vücudunda implant taşıyan bir hastanın MRI'a ihtiyaç duyma ihtimalinin yüzde 10 dolayında olduğunu belirten Atalar, bu tür hastaların görüntüleme teknolojisinden yararlanamamasının dünya bilim çevrelerinde ilgi çektiğini anlattı.
Bilkent Üniversitesinde geliştirilen teknoloji ile implant, stent, kalp pili gibi metalleri üzerinde taşıyan hastaların da MRI'a girebilecekleri teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren Atalar, "Çalışmamızda iki önemli konuyu değiştirdik. Cihazın elektronik devresinde ve cihazların kablolarında değişikliğe gittik. Üretim yapan şirketler bizden çalışmamızın kullanım lisansını aldı ve üretime geçmeye karar verdiler' diye konuştu.
"Mikrodalga fırınlara nasıl metal konulamazsa MRI cihazlarına da üzerinde metal bulunan insanlar giremezdi. Yani biz metal bir malzemeyi mikrodalganın içine sokabilmenin yollarını bulduk' diyen Atalar, yaptıkları değişikliklerle metallerin elektromanyetik dalgalarla etkileşim gösteremediğini dile getirdi.