Böbrek hastalığı şüphesini dikkate alın

Uzmanlar, böbrek hastalığının beş aşaması olduğu ve fark edilmememsi durumunda ileri aşamalarda istenmeyen sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Kantarcı, erken teşhis için belirtilen riskleri taşıyan kişilerin mutlaka doktora gidip, kan basıncı ölçümü, idrar tahlili ve serum kreatinin düzeyine baktırmaları gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Gülçin Kantarcı, her 10 kişiden birinin kronik böbrek hastalığı olduğunu belirterek, böbrek hastalığının beş aşaması olduğunu, fark edilmezse çok ileri aşamalarda istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Böbrek hastalığının erken tanındığında önlenebilir bir kronik hastalık olduğunu ifade eden Gülçin Kantarcı, hastalığın, "Böbreğin metabolizma sonucu gelişen atık ürünleri atma yeteneğindeki azalma soncu gelişen geri dönüşümsüz böbrek işlev bozukluğu' olarak tanımlandığını belirtti.
Hastalığın belirtileriyle ilgili olarak Doç. Dr. Gülçin Kantarcı, "Böbrek hastalığının beş aşaması vardır, fark edilmezse çok ileri aşamalarda istenmeyen sonuçlar doğabilir. Böbrek hastalıkları erken aşamalarda genellikle belirti vermez. Sadece ileri aşamalarda idrarda köpürme, göz kapaklarında şişme, kan basıncında ani ve şiddetli yükselme, gece tuvalete çıkma sayısının çoğalması, açıklanamayan halsizlik olabilir. Ama bütün bu belirtiler her böbrek yetmezliği olan kişide görülmeyebilir, öncelikle risk faktörü olan kişilerin araştırılması gerekir' diye konuştu.
Kantarcı, erken teşhis için belirtilen riskleri taşıyan kişilerin mutlaka doktora gidip, kan basıncı ölçümü, idrar tahlili ve serum kreatinin düzeyine baktırmaları gerektiğini söyledi.