Sigara kullanma yaşı giderek düşüyor
Tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen sigara kullanma yaşı giderek düşüyor. Tiner koklama ve alkol kullanma yaşları ise 11'lere kadar geriledi. Uzmanlar önlem alınmaması halinde ilköğretime yeni başlayan çocukların dahi sigara içiyor olabileceği uyarısında bulunuyor.
Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, sigara içmek çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra sigara ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve Türkiye'nin en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğuna dikkat çekti.
Gün geçtikçe sigara kullanım yaşının düştüğüne değinen Çetinkara, gelinen noktada sigara içme yaşının sekizlere, içki kullanma ve tiner koklama yaşının ise 11'lere kadar düştüğünü ifade etti. Alkollü içkiler ve uyuşturucuların insanda zamanla alışkanlık yaptığını kaydeden Çetinkara, çocukluk döneminden itibaren başlanılan bu maddeleri bırakmanın daha zor olduğu uyarısında bulundu.
Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelere bağımlılığın uyku bozukluğu, zekâ ve hafıza kayıpları, sabahları bitkin uyanma, adet düzensizliği ve iktidarsızlık gibi rahatsızlıkların yanı sıra gastrit, tansiyon düşüklüğü, kanser ve kalp hastalıklarına yol açabildiğine değinen Çetinkara, "Günümüzde batılı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de sigara, alkol ve uyuşturucuya karşı hem toplumsal hem de yasal mücadeleye devam ediliyor. Sigara dumanının içerdiği amonyak, arsenik hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli olan maddeler ise ‘insan ölümlerine' zemin hazırlıyor. Sigara içen annelerin sütlerinde bulunan ‘dioxin' maddesi, öldürücü etkiye sahip bir zehirdir. Beslenme bozuklukları, kronik ishaller, karaciğer iltihabı ve mide kanamalarına yol açan alkol kullanımı, hamile bayanlar için çok büyük riskleri beraberinde getiriyor. Hamileliği süresince alkol tüketen bayanlar, sakat ve erken doğum ile bebeklerinde zekâ geriliği riskleriyle karşı karşıya bulunuyor. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale geldi. Sigara ve alkol sağlımıza zararlarının yanında kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar veriyor.' dedi.
Alışkanlıklarda ilk adım ve tadımın son derece önemli olduğunu belirten Çetinkara, kötü alışkanlıkların tecrübesinin olmadığını aktardı. Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları olduğunu vurgulayan Çetinkara, çocuklarda meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcaması gibi durumlarda iyi bir gözlemci olunması konusunda uyardı. Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışılmasını isteyen Çetinkara, "Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.' diye konuştu.