Yanlış bilinen mucize formüller

Zayıflamak isteyenlerin arasında dönem dönem salgın bir hastalık gibi hızla yayılan mucize formüller türer. Kısa zamanlarda çok güçlü etkilere sahip olduğu söylenen bu formüllerin ne kadarının doğru olduğunu biliyor musunuz?
Şu sıralar lahana suyu hapları popüler mucize formüllerin başında geliyor. Sabahları aç karına içilen ılık limon suyu, en meşhur formül. Maydanoz sapı suyu, beyaz lahana suyu ve de kekik suyundan bıkmıştık ki şimdi de hapları çıktı. Bir de herkesin emin bir edayla "aman ha diye!' söze başladığı önerileri var ki, kilo almamak için, doğru yanlış bilmeden birçoğumuz uymuştur bunlara. Patates kilo aldırır, kepek ekmek zayıflatır, ıspanak diyet için iyidir… Bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün.
Biz de işin uzmanına doğru bildiğimiz yanlışların şu sıralar en popüler olanlarını sorduk. Memorial Hastanesi'nin beslenme ve diyet bölümünden diyetisyen İpek Ağaca, 7 madde halinde sıraladığımız ve artık neredeyse sloganlaşmış diyet formülleri hakkında bakın neler söylüyor.
Sabah aç karına içilen limon suyu yağları yakar. YANLIŞ!
Sabahleyin içtiğiniz bir bardak ılık su, metabolizmanızı hızlandırıp kendinizi tok hissetmenizi sağlar, ancak limon suyunu aç karnına içtiğiniz için midenize zarar vereceği gibi yağları yakıcı bir özelliği de yoktur.
Maydanoz ve lahana suları/hapları zayıflatır. YANLIŞ-DEĞİŞKEN!
Maydanoz ve lahana, çok fazla tüketildiğinde ya da suları kaynatılıp içildiğinde iyi ödem atıcı özellik gösterirler, dolayısıyla tartıya çıktığınızda 2-3 kiloluk kayıplarla yüzünüzü güldürürler. Ancak bu kayıp, yağlardan değil de vücudunuzdaki sudan olacağı için gerçekten zayıflamış olmazsınız. Yani bu haplarla verilen kilolar gerçek kilo değil. Kalıcı bir şekilde kilo vermek için diyetisyeninizin size özel hazırladığı sağlıklı beslenme programı ile kilo vermenizi öneririz.
Kepek ekmeği zayıflatır. YANLIŞ!
Öncelikle bilinmesi gereken nokta, kepekli ekmeğin kalorisinin beyaz ekmekten pek de farklı olmadığıdır. Bu sebeple diyet yaparken kalorisinin düşük olduğu düşünülerek kepekli ekmeğe yüklenmek size kilo verdirmek yerine kilo aldıracaktır. Kepekli ekmek yüksek posa içeriği sayesinde hem tokluk hissi sağlayacak, hem de kan şekerinizin çabuk düşmesini önleyerek, yemekten sonraki tatlı krizlerinizi önleyecektir.
Zeytinyağı kilo aldırmaz. YANLIŞ!
Zeytinyağı, kalp ve damar sağlığımız açısından tercih etmemiz gereken yağların başında gelse de unutulmamalıdır ki, bütün yağların 1 gramı 9 kaloridir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almamıza yol açar.
Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla karıştırılmamalıdır. YANLIŞ!
Sadece karbonhidrat ya da sadece protein üzerine kurulu diyetler kesinlikle sağlıklı değildir. Çünkü vücudumuzun yapıtaşı olarak proteinlere ihtiyacı olduğu kadar, enerji sağlamak için karbonhidratlara da ihtiyacı vardır. Aksine öğünlerinizi tüketirken tabağınızda hem protein hem de karbonhidratlara birlikte yer vermelisiniz, bu tip beslenme kan şeker düzeyinizin ayarlanmasında yararlıdır.
Patates şişmanlatır. DEĞİŞKEN!
Patates, her ne kadar sebze olsa da yapı olarak ekmek grubuna daha yakın olduğu için tüketilirken ekmek gibi düşünülmelidir. Doğal olarak fazla miktarda tüketeceğiniz patates, size yağ deposu olarak geri döner. Bu yüzden miktara dikkat edilmeli.
Ispanak, demir yönünden çok zengin olduğundan diyet sırasında sık sık tüketilmelidir. DEĞİŞKEN!
Ispanaktaki demir miktarı yüksektir ancak ıspanaktaki demirin yararı kırmızı et, yumurta ya da kuru baklagiller kadar yüksek olmadığından demir açısından iyi bir kaynak sayılmaz. Ama sağlıklı bir besin olması açısından bakıldığında sık sık tüketilmesinde bir sakınca bulunmaz. Diğer sebzelerle aynı sıklıkta tüketilmesi çok daha uygun olur.
Zaman