Varikosel Rahatsızlığı, Varikoselin Teşhisi ve Tedavi Yöntemi
Varikosel, genellikle ergen yaşlardaki erkeklerde görülen sol yumurtalıktaki damarların genişlemesi ve kalınlaşması sonucunda oluşan bir rahatsızlık şeklidir.
Çalışma şartlarına ve yaşam tarzına bağlı olarak ilerleme görülebilen bu hastalık, kişinin yumurtalarının gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Varikosel genellikle sol tarafta görülür ve sol taraftaki yumurtada toplardamarlar daha uzundur.
Varikosel genellikle ilerleyen yaşlarda tespit edilmekte ve aşırı derecede sorunlar ortaya çıktığında yumurta boyunun küçüldüğü ve yumuşadığı görülmektedir.
Varikosel bir sağlık sorunu olmamakla birlikte kısırlığın en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır. Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin %25-30'unda varikosel tespit edilmiştir.
Bu yüzden toplumsal ve kişisel utanma duygusu nedeniyle test yaptırmaktan kaçınılmamalı ve gereken tetkikler mutlaka yaptırılmalıdır. Bir kişi varikosel olup olmadığını eli ile muayene yoluyla kendisi anlayabilir.
El ile muayene esnasında hasta öksürtülüp ıkındırılarak karın içindeki basınç artırılır ve genişleyen damar yapısı tanınır. Ayrıca varikosel hastalığı ilerlemiş durumda kasıklarda ağrı yapması neticesinde de tespit edilmektedir.
Varikoselin bir teşhis yöntemi de doppler ultrasondur. Fakat eli ile yani fiziki olarak teşhis edilemeyen fakat ultrason ile anlaşılan varikosel tanıları, uzmanlar tarafından cerrahi müdahalede bulunulacak kadar önemli bir sorun olarak görülmemekte, ele gelmeyen varikosel vakalarında ameliyat önerilmemektedir. Varikosel, genellikle kısırlık testi yaptırıldığında ortaya çıkmaktadır.
Varikosel olan bir erkeğin karşılaştığı en büyük sorun; sperm üretiminin bozulması, sayısının ve hareketliliğinin azalmasıdır. Varikoselin en etkili tedavi yolu ise cerrahi operasyondur.
Ameliyatla testisten gelen toplardamarlar bağlanır. Bu ameliyatta mikroskop kullanılarak damarlar daha net tanınır ve testisi koruyan damar daha etkin olarak korunur.
Doğru bir tanı ve etkin bir mikro cerrahi yöntemi ile tedavi edilen varikosel hastalarında sperm değerleri yaklaşık % 50 - 60 oranında düzelme sağlandığı görülmüştür.