Ses Kısıklığının Sebepleri ve Tedavi Yolları
Ses kısıklığı bütün anormal ses değişikliklerinin yerine kullanılan genel bir tanımdır.
Sesteki anormallikler, sesin hırıltılı, gergin ya da çatallı olması, sesteki şiddetin veya inceliğin değişmesi şeklinde görülebilir.
Ses değişikliklerinin sebebi gırtlakta bulunan ses tellerindeki hasarlardır.
Ses kısıklığının birçok nedeni vardır.
Bunların çoğu önemli sağlık problemlerine yol açmazlar ve kısa sürede iyileşirler. Ses kısıklığının en çok görülen nedeni akut larenjittir.
Akut larenjit, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından veya aşırı bağırma sebebiyle oluşan ses zorlamalarında görülür.
Uzun süreli ses kısıklıklarının sebepleri sesin uzun süre ve aşırı zorlanarak kullanılmasıdır. Sesi bu şekilde zorlayarak kullanmak, ses tellerinde küçük şişliklerin oluşmasına sebep verir.
Nodül adı verilen bu küçük şişlikler ses kısıklığının en önemli sebebidir. Nodüller sesi hatalı tekniklerle kullanan şarkıcı, öğretmen veya politikacılarda daha çok görülür.
Ses kısıklığının nedenlerinden birisi de yemek borusu ile midenin birleştiği yerdeki bir adalenin zayıflamasıyla midedeki asitli sıvının gırtlağa yükselerek ses tellerine zarar vermesidir ki buna larengofarengeal reflü adı verilir.
Ses kısıklığı sabahları fazla görülür ve gün içinde azalır. Ses kısıklığı esnasında boğazda takılma ve yabancı bir madde olduğu hissi yaşanabilir ve sürekli boğaz temizleme alışkanlığı görülür.
Sigara içilmesi de ses kısıklığının sebeplerindendir. Sigara, gırtlak ve yutak kanserinin en önemli sebebi olduğu için, ses kısıklığı düzelmeyen ve sigara içen kişilerin mutlaka bir uzmana muayene olmaları gerekir.
Yaz aylarındaki ses kısıklığının nedenlerinden klimalı ortamlardır. Kapalı sistem klimalar, o ortamdaki hastaların yaydığı virüs ve bakterilere maruz kalmak sebebiyle ses teli enfeksiyonlarına yol açabilir.
Ayrıca kuruyan hava da sesin kalitesini bozar ve ses kısıklığına neden olabilir.
Ses kısıklığının önüne geçebilmek için şunlara dikkat edilmelidir:
- Sigarayı bırakmak
- Kafein ve alkol kullanımından kaçınmak
- Bol su içmek
- Ortamdaki havayı nemli tutmak
- Baharatlı gıdalardan kaçınmak
- Sesi uzun süreyle ve yüksek şiddette kullanmamak