Hamilelikte Gebelikte Uçak Yolculuğu Yapılabilirmi
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile uçak yolculuğu ile seyahat tercihleri gün geçtikçe artmaktadır. Küçük büyük herkes de bazen uçuş korkusu olmaktadır.
Yaşlılarda ve orta yaşlılarda uçak korkusu varsa aniden kalp krizi geçirme riski yüksektir.
Hamilelerde ise uçak seyahati yapacak kişilerin doktoruna danışarak uygun olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir.
Gebelerin uçakla yolculuk yapmalarında sakınca yoktur. Fakat özellikle gebelik takibini yapan doktordan onay alınması ve uçuş iznini ifade eden bir raporu anne adayının yanında bulundurması gerekir.
Düşük tehlikesi olan gebeliklerde ilk doğum yapacak anne adaylarına, doğumun son aylarına geliş olan anne adaylarına uçak seyahati önerilmemektedir.
Normal gebelik hayatı geçiren ve daha önce fazla uçuş yapmış kişilerin hamileliğin 8. ayına kadar uçuş yapması yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Hamileliğin ilk 3 ayda hostes, pilot veya sık uçağa binen anne adaylarında % 35 oranın düşük yapma riski olmaktadır.Mecbur kalmadıkça hamileyken uçak seyahati yapmak doğru değildir. Ani bir sarsıntı, uçakta yenilen veya içilen gıdadan rahatsız olma gibi durumlarda bebek hakkında endişe duyulur.
Erken doğum ve düşük tehlikesi artar. Uzun süreli yolculuklarda çıkacak olan anne adayları hareketsizlikten aynı şekilde oturmadan damarlara baskı uygulana bilir.
Ayaklarda ellerde şişmeler toplar damarlarda kıvrılma meydana gelerek risk oluştura bilir. Uzun yolculuğa çıkan anne adayları uçak içerisinde belirli aralıklarda uçak içerisinde adımlayarak ellerini ayakları hareket ettirerek kendilerini rahatlatabilirler.Bineceğiniz uçak hakkında yetkililer tarafında bilgi alarak seçilmelidir. Uçağın kabin basıncı olduk önemlidir, uçak tam havalanınca ve havada bazı durumlarda kabin basıncı düşer.
Vücut hem sizin için hem de bebeğiniz için yeterli oksijeni sağlamak için her zamankinden fazla çalışır bu durum hem anne adayını hem de bebeği etkileye bilir. Kabin basıncı olmayan küçük uçaklara binilmesi doğru değildir.Hamilelikte uçak yolculuğu ne zamana kadar yapılabilir
34'cü gebelik haftasından sonra uçuş izni olsa da bazı hava yolu şirketleri gebeleri uçağa kabul etmemektedir. Uzun uçuşlarda uçakta dolaşmalı ve mümkünse varis çorabı giyilmelidir.
Hamilelikte uçak yolculuğu genelde güvenlidir ve gebeliğin 36. haftasına kadar uçuş izni verilmektedir. Ancak uçuş öncesinde doktor tarafından muayene edilerek rapor alınmalıdır. Uzun sürecek
uçuş sırasında da yine ikişer saat aralarla uçak içinde ayağa kalkıp gezerek dolaşım sorunları azaltılabilir.
Bir cevap yazın