Çocuklarda Dengeli Beslenme ve Diş Sağlığı
Çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?
Sağlıklı beslenme çocuğunuzun büyüme ve gelişimi için gerekli tüm gıdaların dengeli bir şekilde alınması demektir.
Dengeli beslenme tanımı çocuğunuzun sebze, meyve, süt, et, balık ve yumurta gibi ana besin gruplarını düzenli bir şekilde tüketmesi ile mümkün olmaktadır.
Çocuğumun beslenme şekli onun diş sağlığını nasıl etkileyebilir?
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor; dengeli beslenme çocuğunuzun genel vücut gelişimini etkilediği gibi onun diş/dişeti gelişiminde de çok önemli rol oynamaktadır. Örneğin karbonhidrattan zengin beslenme düzenine sahip bir çocuk diş çürüklerinin oluşumu açısından risk altındadır.
Çocuğumun beslenmesini diş sağlığı açısından güvenli hale nasıl getirebilirim?
İlk yapılacak şey; dengeli beslenme olacaktır. Daha sonra yapılacak şey; çocuğunuzun şeker veya nişasta içeren gıdaları hangi sıklıkla tükettiğinin tespiti olacaktır. Nişasta içeren gıdalar; ekmek, kraker, pasta ve patates cipsi gibi yiyeceklerdir. Şeker konusuna gelecek olursak, sadece evdeki şeker kutusu ile bunu sınırlandırmamız bizi yanıltacak bir durumdur. Günlük tükettiğimiz bir çok gıda, içersinde şeker ihtiva etmektedir. Örneğin meyveler ve süt ürünleri gibi son derece besleyici gıdalarda bile değişik yoğunlukta şeker bulunmaktadır.
O halde nişasta ve şeker içeren gıdaları çocuğuma hiç vermeyecek miyim?
Tabii ki hayır. Bu gıdaların birçoğu çocuğunuzun büyüme gelişimi için gerekli besinler içermektedir. Yapmanız gereken seçici olmak ve bunları yiyeceği zamanı tayin etmek olacaktır. Nişasta veya şeker içeren gıdaların ana öğünlerle beraber yenmesi, bir başka deyişle ara öğün olarak tüketilmemesi gerekmektedir.
Özellikle yapışkan olanları bu gıdalar arasında en tehlikeli olanlarıdır. Nişasta ve/veya şeker içeren yapışkan yiyecekler dişler üzerine yapışıp uzun süre orada kalabilirler. Bu da diş çürükleri açısından oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için pedodontistinize danışmanız daha doğru olacaktır.
Dengeli beslenme çocuğumun Fluorid ihtiyacını da karşılayabilecek mi?
Maalesef hayır. Dengeli beslenme her zaman çocuğunuz için gerekli Fluorid ihtiyacını karşılayamayabilir. Eğer çocuğunuz bir pedodontist gözetiminde ise; çocuğunuzun diş çürüklerinden korunması için ihtiyacı olan Fluorid'in hangi yolla alınması konusunda sizi yönlendirecektir.
Katı gıdalarla beslenmeyen bebekler için önerileriniz?
Bebeklerde yapılması gereken en önemli şey; bebeğinizin ağzında dişleri varsa uykudayken veya uyumadan önce onun biberonla beslenmesini önlemek olacaktır. Biberon içersine konulan süt, ballı/reçelli süt, meyva suyu veya mamalar uyku sırasında bebeğinizin dişleri üzerine yapışacak ve uyku sırasında zaten azalmış olan tükrük akışından dolayı ağız içinde derhal asite dönüşüp onun dişlerini çürütecektir. Eğer bebeğiniz biberonsuz uyumuyorsa, biberon içersine sadece su koyarak onun uykuya dalmasını sağlayın.
Son olarak belirtmek gerekirse;
- Çocuğunuzun diş sağlığı açısından beslenmesinin kontrolü için mutlaka bir pedodonti uzmanına başvurunuz
- Alışveriş yaparken şeker ve nişasta içeren gıdalarda daha seçici davranınız. Bu gıdaların tüketimini evde azaltmaya çalışınız.
- Çocuğunuzun beslenme zamanlarını düzenleyin ve her öğünde besleyici değeri yüksek gıdalarla beslenmesini sağlayın.
- Dengeli beslenmede çocuklarınızın şeker ve nişasta içeren gıdaları sadece ana öğünlerde tüketmesine izin verin.
- Bebeğinizin uyku sırasında biberonla uyumasına izin vermeyin.
- Eğer çocuğunuz sakız çiğnemeyi seviyorsa şeker içermeyen sakızları çiğnemesini sağlayınız
Bir cevap yazın