Hamilelerde Şişmanlık Diyet
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Diyetisyen Canan Ulus, "Obez kadınlarda hamilelik sırasında fazla yağ birikiminin hem anne hem de bebek açısından sakıncalı olduğu; doğumu güçleştirmenin yanı sıra anne karnında bebeğin ölümüne neden olduğu yapılan çalışmalarda bildirilmiştir" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Şehir Polikliniği'nde düzenlenen 'Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Uzman Diyetisyen Canan Ulus, 'Hamilelerde Şişmanlık ve Diyet' konulu bir sunum yaptı.
Ulus, "Bugün beslenme; en güncel, en hızlı gelişen ve yaşam kalitesini arttıran bir bilim dalı olarak karşımızdadır. Dengeli ve yeterli beslenme alışkanlıkları kazanılarak sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek mümkündür" bilgisini verdi.
Toplumda görülen birçok hastalığa yanlış besin seçimi, yanlış besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanmasının neden olduğunu ve bu durumun beslenmenin sorunlarının boyutlarının her geçen gün artmasına yol açtığını vurgulayan Canan Ulus, "Kronik beslenme yetersizlikleri, obezite, anemi, raşitizm, vitamin-mineral eksiklikleri, kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet, diş çürükleri vb. birçok hastalığın temelinde çocukluktan başlayan yanlış beslenme alışkanlıkları gelmektedir" diye konuştu.
Gelişmiş toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite ya da Türkçe söylenişiyle şişmanlığın sadece genel bir sorun olmakla kalmadığına, hamilelik sürecini de yüksek riskli sınıfına soktuğuna dikkat çeken Ulus, "Kilo fazlalığı olan anne adayların yüksek tansiyon ve buna bağlı komplikasyonların görülme olasılığını da arttırmaktadır.
Obez kadınlarda hamilelik sırasında fazla yağ birikiminin hem anne hem de bebek açısından sakıncalı olduğu; doğumu güçleştirmenin yanı sıra anne karnında bebeğin ölümüne neden olduğu yapılan çalışmalarda bildirilmiştir.
Ayrıca kilo fazlalığı olan anne adaylarında tansiyon yüksekliğine daha fazla rastlanmış ve oldukça tehlikeli olan preeklempsi görülme riskinde de önemli artışlar bildirilmiştir" şeklinde konuştu.
Diyetisyen Canan Ulus, şöyle devam etti: "Bunların yanı sıra gestasyonel diyabet, kardiovasküler sistem hastalıkları olmak üzere, kanser, solunum sistemi rahatsızlıkları, endokrin -metabolik hastalıklar ve romatolojik hastalıklar, psikolojik bozukluklar da obezite ile sıklığı artan önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır.
Kilo fazlalığı olan anne adaylarına beslenme ve diyet uzmanları tarafından gebelik dönemindeki annelerin ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini karşılayacak, günlük tüketilmesi gereken besin grupları alımlarına uygun yeterli ve dengeli beslenme programları verilerek takip edilmelidir." (iha)
Ben ikili tarama üçlü ve dôrtlü tarama testlerimi yaptırdım bir şey çıkmadı.şu an dawn senduromlu bir evladım var. Hiç bir testi yaptırmayın hepsi para tuzağı allaha sığının.
Slm 38 yaşındayım 11 haftalık hamileyim bebeğimde ense kalınlığı olduğu söylendi ikili test yapıldı ve yüksek çıktı karnımdan Sıvı alınması söylendi Sıvı alınırken anne kendindemi oluyor ve ben çok korkuyorum bebeğime birşey olur diye
14 haftalik gebeyim 2 li taramamda ayrintili ulturasonda hersey normal ckti ama kanimda 98-1 ihtimal ckti doktora gttim risk grubundasin dedi sivi aldirmak istemedim ama cok endiseliyim napicami hic bilmiyorum
Bebeğim şimdi dört buçuk aylık benimde ikili testim yüksek çıktı.sonra üçlü testi yaptırdık o biraz düşük çıktı.Ama doktorumuz bir profösöre gitmemizi istedi gayet sağlıklı bişeyi yok dedi.Ama isterseniz sıvı alabiliriz ama gerek yok dendi..gayet sağlıklı görnüyor dedi..ama 6 haziran sabahı benim yüreğim yandı.şuan bebeğim down sendromlu..Benim karnımdayken hiç bişeyi yok dendi ama olmadı.Hayat bi şekilde devam ediyor işte..her ne kadar içim acısada devam ediyor..
Benim dort aylik hamileyim testde kotu cikti sonra baska dr gittik udrasonla bakti burnu kucuk dedi bide ayaklari diger herseyi normal desi dr. Su aldiracagiz bir hafta sonra sizce sonuc ne olur tesekkurler.
Ben 20 haftalık hamileyim bugün doktora gittin bebeğin kafası biraz yuvarlak ve kalbinde bir pırıltı var %0,50 oranında risk olabilir amniyosentez yapalım dedi istemedim sağlıklı olsada olmasada bu benim bebeğim ben ona kıyamamama yinede korkuyorum bana yardımcı olabilirseniz çok teşekkürler
Bende 18 haftalık hamileyim 2 gun once bendede down senderomu cıktı sıvı aldırmam gerekiyodu bebegime zarar verir diye aldirmadim dün 4lü tarama yaptirdim ins sonuc iyi cıkır allah hepimizim yardimcisi olsun
Ben 14+3 günlük hamile yim banada risk dediler 3. Taramayi yaptırmayı bekliyorum ilk bebeğim daha günlerim geçmiyor risk 1/ 392 çıktı kaç olmasi lazim bilmiyorum yardimci olurmusunuz