iyot Anne Karnındaki Bebeğin Zihnini Geliştiriyor

Anne adaylarının mevsim dışı sebze ve meyvelerden, az pişmiş etlerden uzak durmasını isteyen diyetisyen Rabia Kaya, "Yetersiz demir alımı da anne ve bebekte anemiye yol açıyor" dedi.

Doruk Sağlık Grubu bünyesinde her ay düzenlenen "Gebelikte Sağlıklı Beslenme" konulu seminere katılan farklı hamilelik dönemlerindeki bayanlara Doruk Sağlık Grubu Diyetisyenlerinden Rabia Kaya, önemli uyarılarda bulundu.

Gebelerde ve bebeklerde yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarına dikkat çeken Kaya, "Yetersiz demir alımı ve demir emilimini güçleştiren faktörlerin diyette fazla bulunması anne ve bebekte anemi rahatsızlığına yol açıyor. Yetersiz alınan folik asit bebeklerde Nöral Tüp Defekti hastalığının tetikleyicisi oluyor" dedi.

İyotlu tuz kullanılmasının önemine dikkat çeken Kaya, "İyot, bebeklerin anne karnında bulundukları süre içerisinde zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemli. Yetersiz alınan iyot zihinsel yönden gelişmemiş bebek riskini arttırıyor.

Ancak yemeklerde kullanılan tuz miktarında aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Ayrıca mevsim dışı sebze ve meyvelerden kaçınılmalı. Hamileler, özellikle az pişmiş etlerden uzak durmalı, şekerli, unlu ve yağlı besinleri de olabildiğince az tüketmeye özen göstermeli" diye konuştu.

"Gebelikte yeterli ve dengeli beslenmede temel kural, her ana öğünde dört besin grubundaki besinlerden bir tanesini öğünlere eklemektir" diyen Kaya, besin piramidinin Türkiye'ye uyarlanmış hali olan "besin yoncası" ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Besin yoncasında süt ve süt ürünleri grubundan özellikle kemik erimesini önlemesi açısından en az 3 porsiyon, A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum ve demir içeren sebze ve meyve grubundan 5-7 porsiyon, protein grubundan demir ve çinko alımı için 4 porsiyon, B vitaminlerinin tümünü içeren karbonhidrat grubundan ise 12-14 değişimli porsiyonlar halinde tüketilmeli.

Besin tüketim miktarlarının yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, büyüme, gelişme ve emzirme durumlarına göre değişiyor."

Hamile kadınların besin çeşitliliğine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Kaya, öğünlerin az az ve sık sık olması, günde en az 2 litre su ve sıvı besinlerin tüketilmesi, besinlerin haşlama sularının pişirme sırasında dökülmemesi, yemeklerde sıvı yağ çeşitlerinin kombinasyon halinde kullanılması ve oluşabilecek parazitlere karşı el temizliğine özen gösterilmesi konuları üzerinde durdu.(iha)