çalışan Kadınlarda Demir Eksikliği

Demir eksikliğinin kadınlar için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, günlük yaşantıya yoğun ve performansı yüksek bir iş temposu eklendiğinde, vücudun vitamin, mineral ve protein ihtiyacının da değiştiğini ve arttığı bildirildi.

Uzmanlar, demir eksikliğinin kadınlarda daha çok görülmesinin sebebinin sık gebelikler ve her ay görülen menstruasyon kanaması olduğunu belirterek, özellikle yoğun stres altında çalışan, tahıl ve karbonhidrat ağırlıklı beslenen kadınlarda da demir yetersizliğinin görüldüğüne dikkat çekti. Uzmanlar, "Bağışıklık sistemini, iş performansını, düşünsel yetiyi, konsantrasyonu ve dikkati etkileyen, vücudu adeta yöneten mineral demirdir. Demir eksikliği yoğun iş temposu altında çalışan erkeklerden çok kadınlar için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Demirin vücuttaki başlıca işlevi oksijen taşımasıdır. Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucu, vücutta yeteri kadar demir kalmadığı zaman demir yetersizliği anemisi görülür. Demir deposu vücutta kalmaz ve kansızlık oluşur. Demir yetersizliği sonucu, kansızlık, baş dönmesi, yorgunluk, tırnakların incelmesi, bağışıklık sisteminin çökmesi, çalışma gücünde azalma ve metabolizma yavaşlamasına gibi sıkıcı tablolarla karşılaşırız" dedi.

Demir yetersizliğinin kilo artışına da neden olabileceğini belirten uzmanlar, "Demir en çok kırmızı ette, kuru meyvelerde, kuru baklagillerde ve soya ürünlerinde bulunmaktadır. Birinci dereceden demir kaynağı kırmızı ettir. Demir eksikliğini gidermek için protein kalitesi yüksek bir beslenme programı uygulanmalıdır. Haftada 2-3 defa kırmızı et tüketmeye özen gösterilmelidir. Eğer kolesterol problemi varsa kırmızı etin yanında haftada 2-3 defa balık tüketilmelidir. Böylece hem demir eksikliği hem de kolestrol artma riski ortadan kalkar. Beslenme programında C vitamininden zengin besinlere yer verilmelidir. Çünkü C vitamini yiyeceklerle alınan demirin vücutta yararlılığını artırır. Etin yanında tüketilecek salataya bol limon koyulmalıdır. Çünkü demir içeriği yüksek bir besinle alınan C vitamini demirin yararlılığının artırır. Yemeklerle birlikte tüketilen çay ve kahve, demirin yararlılığını ve emilimini azaltır. Bu sebeple çay ve kahve, yemeklerden 1.5 saat sonra tüketilmelidir. Et yemeyenler ise demir ihtiyacını soya ürünlerinden sağlayabilir. Soya fasulyesi, soya eti ve benzeri ürünleri protein ve demir yönünden zengin bir bitkisel kaynaktır. Vejeteryan beslenmesinde büyük önem taşır. Bütün bunların yanında günde 500-1000 miligramlık C vitamini tablet olarak alınabilir. C vitaminin kiloya, iştah artmasına etkisi olmadığı gibi bağışıklık sistemine de katkısı olacaktır" ifadelerini kullandı.
iha