Gebelik - Hamilelik Testi Yaptırmanız Gerektiğini Gösteren 5 Belirti

Hamile kalmış olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Şüpheye düştüğünüzde evde yada bir sağlık kuruluşunda hamile olup olmadığınızı anlamak için test yaptırmanız gerekir.

En etkin doğum kontrol yöntemlerinde bile hamilelik ihtimali vardır. Her şeyden önce, hamilelik için tek bir spermin yumurtayla buluşması yeterlidir.

Böyle bir şeyin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamanın en kolay yolu ise hazır hamilelik testleridir.

Uzmanlar gerçekleşmeyen bir adet dönemi sonrasında yapılan gebelik testlerinin %99 oranında doğru sonucu gösterdiğini belirtmektedirler.

En güzel yanı ise bu testlerin evde, gizlilik içinde yapılabiliyor oluşu. En basit haliyle, testi paketinden çıkarın, kullanma kılavuzunu okuyun, bir kaba yada bardağa idrarınızı yapın. Uç kısmına idrarı damlatın ve sonucu görmek için tavsiye edilen süre boyunca bekleyin.

Adet döneminin çok başında yapılan testler hatalı negatif sonuç verebilmektedir. Hatalı pozitif sonuçla nadiren karşılaşılmakta olup kullanılan testin hatalı olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Hamilelik Olasılığı Nedir?

"Cinsel olarak aktif, 30'lu yaşlardaki kadınların bir Adet dönemi içinde hamile kalma olasılığı %20'dir."

Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım?

gebelik-testi-hamilelik-testi

İşte hamilelik testini ne zaman yapmanız gerektiğini belirten 5 belirti.

1. Adet Dönemini Kaçırma

adet dönemini kaçırma gebelik testi

Hamileliğin en güvenilir belirtilerinin başında kaçırılan adet dönemi gelir.

Adet başlangıç ve bitiş günlerinizi dikkatle takip etmiyorsanız, adet döneminizi kaçırıp kaçırmadığınızı fark etmeniz zor olabilir. Pek çok kadın 28 günlük adet dönemine sahiptir. Son adet görmenizin üzerinden bir ay geçtiği halde adet görmediyseniz gebelik testi yapmaya karar verebilirsiniz.

Adet döneminizi stres, diyet ve çeşitli sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman kaçırabileceğinizi veya gecikme olabileceğini de unutmayın.

Hamile kaldığınızdan şüpheleniyorsanız akıntı olup olmadığına dikkat edin. Hamileliğin ilk haftalarında yumurta rahim içinde konumlanırken çoğu zaman hafif kanama ve lekelenme görülebilmektedir. Kanın rengi, dokusu ve miktarında bir değişiklik olup olmadığına dikkat edin.

Eğer kanama görüyorsanız ve pozitif bir test sonucunuz varsa doktorunuza başvurun.

2. Kramplar

gebelik testi kramplar

Emplantasyon da tıpkı adet kramplarına benzer kramplara yol açabilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bu rahatsızlığı hissedebilir, adet döneminizin başlamak üzere olduğunu düşünebilirsiniz ve hiç adet görmeyebilirsiniz.

Böyle bir durum yaşarsanız bir test yapın. Uzmanlar cinsel ilişkiden sonra hamilelik hormonu (hCG)'nin idrarda görülmesinin 7 ila 10 gün kadar bir zaman alabildiğini belirtmektedirler.

Hamilelik döneminde hormon seviyesi kadından kadına değişmektedir. Eğer testiniz pozitif ise, her 48 ila 72 saatte testteki şeritlerin iki kat koyulaştığını görebilirsiniz.

3. Göğüslerde Acı veya Karıncalanma Hissi

gebelik testi memelerde acı ve karıncalanma

Hamilelik süresinde daha fazla miktarda östrojen ve progesteron hormonu salgılanır ve bu hormonlar vücudunuzda bebeğin gelişimini desteklemek için çeşitli değişikliklere neden olur.

Artan kan akışı nedeniyle göğüsleriniz hassaslaşabilir ve daha büyüyebilir. Meme uçlarında acı hissi duyulabilir ve deri altında kan damarları daha koyu görülebilir.

Pek çok kadın adet dönemi içinde hormonal değişikliklerden kaynaklı nedenlerle benzer deneyimler yaşamakta olduğundan, bu durum gebelik belirtisi olmayabilir.

4. Kendini Farklı Hissetme

gebelik testi kendini farklı hissetme

Kramplar ve hassaslaşan göğüsler dışında gebelik aynı zamanda;

  • Mide bulantısı
  • Yemeklerden tiksinme
  • Bitkinlik
  • Sık sık tuvalete çıkma

Gibi belirtilere de yol açabilmektedir.

Bu belirtiler hCG hormonu hamileliğin ilk üç ayı sonunda dengeleninceye kadar, zaman içinde şiddetlenebilir. Vücudunuzda hissettiğiniz her değişikliğe dikkat edin. Sıra dışı bir durum yaşarsanız gebelik testi yapın.

5. Başarısız Olan Doğum Kontrol Yöntemleri

doğum-kontrol-hapı

Doğum kontrol hapları, kondomlar ve diğer doğum kontrol yöntemleri %100 koruma sağlamaz. Diğer bir ifade ile ne kadar dikkatle korunursanız korunun, her zaman az da olsa gebelik ihtimali vardır.

Doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanıyorsanız bile, yukarıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız hamilelik testi yapın.

İnsan hataları da zaman zaman planlanmamış hamileliğe yol açabilmektedir. Düzenli olarak doğum kontrol haplarını almak unutulabilir. Uzmanlar doğum kontrol hapları düzenli kullanılmadığı takdirde, bu yöntemle korunan her 100 kadından 9'unun hamilelik yaşayacağını belirtmektedir.

Kondomlar yırtılabilmektedir. Her yıl kondomla hamilelikten korunan her 100 kadından yaklaşık 18'i kullanım hatası nedeniyle hamile kalmaktadır. Doktorunuza başvurarak bir yılda planlanmamış gebelik oranı yüzde bir olan rahim içi yöntemler gibi alternatif korunma yöntemlerini danışınız.

Şüpheye Düştüğünüzde Gebelik Testi Yapın

Korunuyor olsa bile, doğurgan olduğu yıllar boyunca cinsel olarak aktif olan her kadının her ay hamile kalma olasılığı vardır.

Vücudunuz size hamilelik testi yapmanız gerektiğini gösteren çeşitli sinyaller göndermektedir.

En iyi sonuç için, adet görmeden geçirdiğiniz bir periyodun ardından yapınız. Testi sabah banyoyu ilk ziyaretinizde yapınız veya birkaç saat boyunca ölçülen hCG hormonu seviyesinde yükselme olup olmadığını görmek için teste devam edin.

Hamileliği erkenden fark etmek, hem kendinize hem de doğum öncesinde bebeğinize karşı daha fazla dikkat göstermenizi sağlayacağından önemlidir.

Eğer testinizden pozitif sonuç alırsanız en kısa sürede doktorunuzu arayıp randevu alınız.