Rahim Ağzı ve Yumurtalık Kanserine Dikkat
Ahu Hetman Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Mert , Marmaris Dinlenme ve Huzur evinde rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri hakkında bir seminer düzenledi.
Uzman Dr. Mert ;”Bir çok şekli ve çeşidi vardır. Kadın üreme organı kanserlerinden en sık görülenleri rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleridir. Rahim kanseri belirtileri adet kanamasının miktarında artma, Adet kanamasının sık ya da düzensiz olması, Adetler arasında lekelenmeler, Adetten kesilme sonrası (menopoz) görülen kanamalarda diğer nedenlerin yanında rahim kanserinden de şüphelenilir. Kadın üreme organı kanserlerinden en sık görülenleri rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleridir. Rahim kanseri belirtileri Adet kanamasının miktarında artma, Adet kanamasının sık ya da düzensiz olması, Adetler arasında lekelenmeler, Adetten kesilme sonrası (menopoz) görülen kanamalarda diğer nedenlerin yanında rahim kanserinden de şüphelenilir. Rahim kanseri yönünden özellikle dikkat etmesi gerekenler: 50 yaş üzerindeki kadınlar, Doğum yapmamış kadınlar, Şişman olanlar, Yüksek tansiyonu olanlar, Şeker hastalığı olanlar, Ailesinde meme ve bağırsak kanseri olanlardır” dedi.
Mert, rahim ağzı kanseri yönünden özellikle dikkat etmesi gerekenlerin ise; “Erken evlenenler, Cinsel hayata erken başlayanlar, Vücut ve dış üreme organları temizliğine dikkat etmeyenler, Çok doğum yapanlardır. Semir testi (yayma) nedir? Smir testi rahim ağzında sonradan kansere dönüşebilecek herhangi bir değişikliğin olup olmadığını gösteren erken tanı testidir. Rahim ağzı kanseri erken tanı konursa kesinlikle tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Başlangıçta hiçbir belirti vermediğinden sadece smir testi yardımıyla tanı konulabilir. Her yaşta kanser öncesi belirtiler olabilir. Bu nedenle bu testin her kadın için yaşamsal bir önemi vardır. En az 3,6 yılda bir bu testi yaptırmanız gerekir” diye konuştu.
Bir cevap yazın