Rahim Ağzı Kanserinde Smear Testi Önemli

Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Türkan Örnek Gülpınar, rahim ağzı kanserine dikkat çekerek, smear testinin önemli olduğunu söyledi.

Serviks (rahim ağzı) kanserinin dünyada kadınlar arasında endometrium ve over kanserinden sonra üçüncü sırada en yaygın görülen jinekolojik kanser olduğunu belirten Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Türkan Örnek Gülpınar, Smear testinin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Gülpınar, "HPV(human papilloma virus) enfeksiyonları özellikle HPV tip 16 ve HPV tip 18, erken yaşta ilk cinsel ilişki, multipl seksuel partner, sigara kullanımı, multiparite, düşük sosyoekonomik düzey, kronik bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar yer almaktadır. Servikal kanserin ortalama görülme yaşı 47 olup, en sık 35-39 yaş ve 60-64 yaş arasında pik yapar. Serviks kanseri için mevcut tarama testlerinin yaygın kullanımı ve yapılan önleyici tedaviler sonucu özellikle gelişmiş ülkelerde öncül kanser lezyonlarının 8-12 yıl sonra kansere dönüşümü engellenerek hem kanser görülme sıklığı hem de serviks kanserine bağlı ölüm sıklığı giderek azalmıştır. Gelişmiş ülkelerde serviks kanseri tanısı alan hastaların büyük bir kısmının tanı konulduğunda son beş yıl içinde hiç smear taraması yaptırmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla rahim ağzı kanseri görülmesinin en önemli sebeplerinden biri kadınların önerilen sıklıkta smear testi yaptırmamaları olmaktadır" ifadelerini kullandı.

SMEAR TESTİ HANGİ ARALIKLARLA VE KİMLERDEN ALINMALIDIR?

En son 2012 yılında American Society for Colposcopy and Cervical Pathology tarafından yenilenen protokollere göre teknik olarak uygun alınmış smear testinin cinsel ilişki süresinden bağımsız olarak 21 yaşından sonra başlatıldığını belirten Gülpınar, "Normal gelen sonuç sonrası test aralığı her 3 yılda bir olmalıdır. Anormal sonuçlar mutlaka bir jinekoloji uzmanı tarafından değerlendirilerek, takip planı gene mevcut protokollere göre yapılmalıdır. Önemli olarak 30 yaşından sonra smear testiyle beraber Human Papilloma Virus taraması yapılarak ve sonuçta normal smear testi ve HPV enfeksiyonu olmayan kadınlarda test Aralığı 5 yıla bir olarak planlanabilir. Tarama testleri son 20 yıl içinde uygun ve yeterli yapılmış pap-smear testi negatif olan kadınlarda 65 yaşından sonra doktorunuz ile görüşülerek sonlandırılabilir" diye konuştu.(İHA)