Pilav Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir
İYİ PİLAV YAPMANIN YÖNTEMLERİ Çeşitli cinsleriyle, çorbadan tatlıya kadar yemeklerimizin içinde yer alan pirinç Türk Mutfağı'nın vazgeçilmez malzemelerindendir.
Neredeyse her yemeğin yakın dostu, silah arkadaşı olan pilavın yeri bir başkadır mutfağımızda.
Pilav yapan hemen herkesin sıkıntısı ise lezzeti güzel olsa da kıvamını tutturmakta zorlanmaktır.
Birkaç küçük ama önemli detaya dikkat etmemiz, işimizi kolaylaştıracaktır.
Tane tane pilav yapmanın püf noktası 1: Pirinç seçimi
Pilavımızın kesinlikle pilavlık pirinçler arasında en yaygın olan baldo ile yapılması gerekir.
Hoş kokulu yasemin pirinç de tercih edilebilir ancak bu koku her damağa hitap etmeyeceği gibi, yüksek fiyatı da her bütçeye uygun gelmeyebilir.
Pirinç seçimindeki bir diğer önerimiz de herhangi bir noktadan aldığınız pirinçten memnun kaldıysanız, mümkünse devamlı aynı yerden, aynı ürünü almaya devam etmeniz.
Pilav yapmanın püf noktaları
Pirinci ıslatırken mutlaka ılık su kullanınız ve nişastasının daha kolay ayrışması için ıslattığınız suya bir miktar (tatlı kaşığı olabilir) tuz ekleyiniz.
15-20 dakika beklettikten sonra, soğuk suyla en az 4-5 defa karıştırıp süzerek yıkamanız pirincin iyice arınmasını, böylelikle hem lapalaşmanın önüne geçmeyi hem de daha parlak bir pilav yapabilmeyi sağlayacaktır.
Yıkanmış, nemli pirincin üzerine bir tutam tuz serperek karıştırın. Kavururken şeffaflaşmasına ve diriliğine katkısı olacaktır.
Mümkünse cam kapaklı bir tencere tercih edin ki suyunu çekip çekmediğini kontrol etmek için sık sık kapağını açmaya gerek olmasın.
Hafif olması için sadece zeytinyağı ile yapabileceğiniz gibi, bir miktar tereyağı da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı biraz kızdıktan sonra tereyağını eklememiz daha uygundur zira yanma dereceleri farklıdır.
Mecbur değilseniz ayçiçek, mısırözü gibi diğer sıvı yağları kullanmayın. Kavururken bırakacakları koku, pilavınızın lezzetini bozacaktır.
Bekletip, neminden arındırdığımız pirincimizi yaklaşık 4-5 dakika karıştırarak kavurduktan sonra üzerine pirinç miktarı veya en fazla %50 fazlası kadar "sıcak" su ve dilenen miktarda tuz ekleyip, 1 dakika sonrasında ateşi kısığa alıp suyunu çekmesini bekleyeceğiz.
Eğer toz veya tablet bulyonlardan kullanıyorsak iyi karışmasına dikkat etmemiz lazımdır.
Ayrıca bu durumda pilavın suyuna ekleyeceğimiz birkaç damla limon suyu, bulyonun verdiği sarımsı rengi gidermeye yarayacaktır.
Suyunu çekmiş pilavımızı dinlendirmemiz, diri kalması için bir diğer hayati noktadır. Ocaktan aldığımız tencerenin ağzına bir kağıt havlu/peçete veya temiz pamuklu bir bez koyup kapağını tekrar kapatarak, en az 15-20 dakika dinlendirip öyle servis yapmamız önemlidir.(MB)
Güzel pilav yapmanın püf noktaları
İşte pilav yapmanın incelikleri- Pirinci bir saat önceden tuzlu sıcak suda bekletiniz. Daha sonra 3-4 defa su ile yıkadığınız pirinçleri tereyağı ve az miktarda sıvı yağ ile bir müddet kavurunuz.
- Pilavınızın tane tane olması ve pirinç tanelerinin kırılmaması için kavururken tuzunu ilave etmeyi unutmayınız.
- Baldo pirinç kullanmanız da daha diri bir pilav yapmanızı sağlar.
- Pilav suyunu çekene kadar ve servis yapana kadar pilavı karıştırmamaya özen gösterin. Aksi halde pirinç taneleri yumuşayacak ve birbirine yapışacaktır.
- Pilavı servis ederken pilavı ezmeden karıştırırsanız, dibe çökmüş olan yağını homojen şekilde dağıtmış olursunuz.
- Pilavı dinlendirirken kapağın altına temiz bir bez örtüp sararsanız, servis zamanına kadar sıcak kalacak ve pilav suyunu çekmemişse bu şekilde daha iyi sonuç alacaksınız.
Bir cevap yazın