Hamilelik Belirtileri Nelerdir
Kadınlarda yaygın olarak görülen hamilelik belirtileri arasında iştah kaybı, mide bulantısı, hassaslaşmış göğüsler ve normalden sık tuvalete çıkma sayılabilir.
Belli bir içeceği veya yiyeceği çok fazla canının istemesi ya da normalde çok sevdiği bir içecek veya yiyecekten birdenbire soğuması da gebelik belirtileri arasında yer alır.
Bazı kadınlar gebelik başlarında kokulara daha hassas hale gelirler, bu durum da midelerinin bulanmasına sebep olur.
Hormon düzeylerinizde meydana gelen değişikliklerden dolayı hamileliğin ilk zamanlarında kadınlar kendilerini normalden daha çok ağlamaklı veya huysuz hissedebilirler.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir
- Mide kapaklarının gevşemesi sonucu midede yanma, ekşime, gaz şikayeti ve hazımsızlık
- Diş eti hassasiyeti, fırçalandığında kanama
- Memelerde büyüme, gerginlik ve hassasiyet
- Bağırsakların yavaş çalışması sonucu kabızlık
- Kusma, bulantı
- Meme uçları ve çevresinde renk koyulaşması
- İlk ve son aylarda sık idrara çıkma
- Süt yapımının başlaması, memeden süt gelmesi
- Çarpıntı ve baygınlık hissi
- Bebeği dış etkenlerden korumak için rahim ağzında nişan oluşması
- Bebeğin büyümesi ve oksijen gereksinimi sonucu nefes darlığı
- Adet görmeme
- Kalsiyum depolarında azalma
- Haznedeki akıntı miktarında artış
- Kansızlık (anemi)
Gebelik Belirtileri
Adet Gecikmesi
Düzenli adet gören sağlıklı kadınlarda beklenen adetin görülmemesi gebeliği düşündüren önemli bir bulgudur. Gebeliğin oluşumuyla salgılanan beta HCG gebeliğin devamını sağlar ve âdet kanaması gecikir.
Stres, hormonal düzensizlikler, menapoz öncesi dönem, emzirme, kronik hastalıklar, genitoüriner sistem tümörleri gibi nedenler adet düzensizliklerine sebep olabilir.
Bulantı, Kusma, Aşerme
Gebelerin yaklaşık yüzde 50-60'ında görülür. 6. gebelik haftası civarında başlar ve 6-12 hafta kadar sürebilir. Bazen gebelik boyunca devam eder, çok seyrek olarak üçüncü aydan sonra da ortaya çıkabilir. İlk gebelikte daha çok görülür.
Memelerdeki Değişiklikler
İlk âdet gecikmesinden kısa bir süre sonra memelerde büyüme, dolgunluk hissi, hassasiyet, renk değişikliği görülür. Memeler hassaslaşır.
Gebeliğin oluşmasıyla organizmada hormonal etkiye bağlı genel bir hâlsizlik ve yorgunluk görülür, uykuya meyil artar. Bunlar erken gebeliğin sık rastlanan ve nedeni belirsiz olan belirtilerindendir. Genellikle 20. haftadan sonra geçer.
Sık İdrar Yapma-Mesanede Duyarlık Artışı
Gebeliğin başlarında büyüyen uterus mesaneye basınç yapar. Buna bağlı olarak gelişen mesanedeki duyarlılık artışı ve kapasitesinin azalığı, sık idrar yapma ile sonuçlanır.
Kabızlık
Gebeliğin erken dönemlerinde kabızlık gelişmesi, hormonların düz kaslar üzerindeki gevşetici etkisine bağlıdır. Yiyecek tipindeki değişiklikler, yemek yeme alışkanlığındaki düzensizlikler ve değişiklikler de kabızlığın artmasına neden olan faktörlerdir.
Vaginal Akıntıda Artma
Gebeliğin oluşması ile vaginal akıntıda artış dikkati çeker. Hormon uyarısına bağlı olarak gelişen bu akıntı tüm gebelik boyunca devam eder. Akıntı beyazımtırak renkte, kokusuz, kaşıntısız ve koyu kıvamdadır. Normalde akıntı şikâyeti olmayan bir kadında âdet gecikmesiyle birlikte ani bir akıntı artışı gebeliğin şüpheli belirtisi olarak değerlendirilir.
Bir cevap yazın