Hamilelik belirtileri : fiziksel
Hamilelik belirtilerinde en büyük bulgu kadındaki adet gecikmesidir. Gebelerin çoğu bu duruma işaret eden fiziksel belirti yaşar. Bunlar: bulantı ve kusma, aşırı yorgunluk ve bitkinlik, normalde aranmayan yiyeceklere karşı istek duyma, geceleri sık idrara kalkma, göğüstü belirgin değişikliklerdir.
Dikkat: Hormon düzeylerinizde meydana gelen değişikliklerden dolayı, hamileliğin ilk evrelerinde kendinizi normalden daha ağlamaklı, hassas veya huysuz hissedebilirsiniz.
Hamilelik fiziksel belirtileri
- Adet gecikmesi (amenore)
- Başağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Halsizlik
- İdrar ile ilgili şikâyetleri
- Yorgunluk ve bitkinlik hali
- Uykuya eğilim
- Karnın alt kısmında dolgunluk
- İştah Sapmaları, Aşerme
- Fetal hareketlerin hissedilmesi
- meme başında karıncalanma hissi
- Göğüslerde beliren değişiklikler
- meme ucunda koyulaşma
- Vajinal mukoza renk değişikliği
- Artmış deri pigmentasyonu ve abdominal striaların görülmesi.
- Kokulara karşı aşırı hassasiyet
- İştah artması ve bazı gıdalardan tiksinme
- Duygusal anlamda değişimler
- Vücut ısısının artması
- Vaginal Akıntıda Artış
- Bel ağrısı, kasıklarda ağrı
- İştah kaybı
- hassaslaşmış göğüsler
- Bazı yiyecek ve içecekleri canınızın çok istemesi.
- Çok sevdiğiniz bir yiyecekten veya içecekten birdenbire soğuma.
- Kokulara daha hassas hale gelmesi Kokuya karşı midenin bulanması.
Gebelik hamilelik belirtileri nelerdir?
Kesin gebelik tanısı için günümüzde pek çok yöntem ve imkân vardır. Bebek kalp seslerinin duyulması, bebek kısımlarının elle hissedilmesi, bebek hareketlerinin saptanması, ultrasonda bebeğin görülmesi ve gebelik testinin pozitif çıkması, İdrarda gebelik testi, Kanda beta-HCG tayini çıkan pozitif testler kesin gebelik belirtileridir.
1-Adet gecikmesi
Hamilelik belirtilerinin ilki adetin gecikmesidir. Düzenli âdet gören sağlıklı kadınlarda adet gecikmesi yada adet görülmememsi gebeliği düşündüren ilk önemli bulgudur.
2-Bulantı, Kusma, Aşerme
Gebelerin yarınsından çoğunda görülür. Gebeliğin 6'ca haftasından başlar ve 6-12 hafta kadar sürebilir. Bazen üçüncü aydan sonra da ortaya çıkabilir. İlk gebelikte daha çok görülür. Sabah uyanıldığında şiddetli olan bulantı gün ilerledikçe azalır. Normal bir kadında âdet gecikmesiyle beraber aniden mide bulantısı görülmesi çoğu zaman gebeliği düşündürür.
3-Memelerdeki Değişiklikler
Memeler hassaslaşır. Meme değişiklikleri, ilk gebeliklerde gebeliğin teşhisi yönünden büyük önem taşır. İlk âdet gecikmesinden kısa bir müddet sonra memelerde dolgunluk hissi, büyüme, hassasiyet ve renk değişikliği görülür. Gebeliğin ikinci yarısından itibaren göğüslerden salgı gelebilir. Salgı önceleri şeffaf olup ilerleyen aylarda sarımtırak bir renk alır.
4-Yorgunluk, Uykuya Meyil, Hâlsizlik
Gebeliğin oluşmasıyla bir hâlsizlik ve yorgunluk görülür. Uykuya meyil artar. Bunlar erken gebeliğin sık rastlanan ve nedeni belirsiz olan belirtilerindendir.
5-Sık İdrar Yapma-Mesanede Duyarlık Artışı
Gebeliğin başlarında büyüyen uterusun mesaneye basıncıyla birlikte gelişen mesanedeki duyarlılık artışı ve kapasitesinin azalışı, sık idrar yapma ile sonuçlanır.
6-Kabızlık
Gebeliğin erken dönemlerinde kabızlık gelişmesi, hormonların düz kaslar üzerindeki gevşetici etkisine bağlıdır. Yiyecek tipindeki değişiklikler, yemek yeme alışkanlığındaki düzensizlikler ve değişiklikler de kabızlığın artmasına neden olan faktörlerdir.
7-Vaginal Akıntıda Artma
Gebeliğin oluşması ile vaginal akıntıda artış olur. Bu akıntı tüm gebelik boyunca devam eder. Akıntı beyazımtırak renkte, kokusuz, kaşıntısız ve koyu kıvamdadır.
Bir cevap yazın