Zayıflamak için zayıflama kapsüllerini tercih etmeyin

Özel İmperial Hastanesi Diyetisyenlerinden Dr. Simge Erdoğan, diyet konusunda uyarılarda bulunarak Diyet ve sporla, bir takım hastalıklara sahip kişiler dışında, verilemeyecek kilo yoktur. Kilo verme de kolaya kaçmayın, sağlığınızdan olmayın. Uygun diyetle kilolarınızı yavaş yavaş verin, geri almayın dedi.

İnsanların kendisine uygun bir şekilde diyet yapmak yerine işin kolayına kaçarak zayıflama kapsüllerini tercih ettiğini belirterek bunun da sakıncalı olduğunu söyleyen Dr. Simge Erdoğan “Son zamanlarda televizyonu ne zaman açsak ya da ne zaman internette gezinti yapsak karşımızda zayıflama kapsüllerini buluyoruz. Her gün başka bir ünlü bu kapsülleri yararlarından bahsediyor. Oysaki bu kapsüllerin yararlarından çok daha fazla zararları bulunmaktadır. Çoğu insan uzman kontrolünde, kendisine uygun bir şekilde diyet yapmak yerine işin kolayına kaçmakta ve bu tarz kapsülleri kullanmaktadır” dedi.

Zayıflama kapsüllerinin içeriğinde tehlikeli maddeler bulunabileceğine işaret eden Dr. Simge Erdoğan, “Genellikle bu tarz ürünlerin içeriğinde ‘Ephedrine’ adı verilen ve oldukça tehlikeli olan bir madde bulunur. Ephedrine, iştahı bir miktar baskılayarak ve adrenalin hormonuna yakın etkiler oluşturarak ve metabolizmayı olağandışı şekilde etkileyerek zayıflamaya neden olabilir. Ancak bunun beraberinde çok yoğun yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler; genellikle uykusuzluk, kan basıncında yükselme, kas ağrıları, ritim bozukluğu, çarpıntı, kalp krizi, böbrek yetmezliği durumlardır. Bu tarz kapsüllerin içine eklenen bir başka madde de iyottur. Aşırı iyot alımı sonucu özellikle genetik yatkınlığı olan veya risk gurubunda bulunan kişilerde troid bezi aşırı çalışmaya başlar. Bunun sonunda da hipertroidizm denilen hastalık ortaya çıkabilir. Fazla troid hormonu, metabolizmanın fazla çalışması, sık dışkılama, ellerin terlemesinin artması, sinirlilik, saç dökülmesi, adet düzensizliği gibi durumları ortaya çıkarır” diye konuştu.

Dr. Simge Erdoğan, zayıflama kapsüllerinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu grup ürünlerin uzun süreli kullanımına ilişkin bilimsel ve güvenli bir veri veya bilimsel bir çalışma yoktur. Ülkemizde genellikle bu ürünler Tarım Bakanlığı tarafından onaylanır. Oysaki piyasada bulunan reçete ile satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanır. Genellikle bu tarz kapsüllerin reklamı yapılırken, süslü cümleler kullanılarak kilosunu takıntı haline getirmiş kişiler hedef alınmakta ve bu kişiler zayıflama vaatleriyle kandırılmaktadır. Oysa unutulan bir nokta var. Bu tarz kapsüller kullanılsa bile diyet yapmadan zayıflama olmayacaktır. İlk birkaç günde, bu ürünlerin kullanımıyla birlikte su atımı artacağından kilo verilmiş hissine kapılanabilir. Ancak yağ yakımı olmamaktadır.”

Dr. Simge zayıflamanın kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğinin de altını çizerek “Sağlıklı zayıflama uzman kontrolünde ve kişiye uygun şekilde düzenlemiş bir diyet reçetesiyle, uygun tahliller yapıldıktan sonra olmalıdır. Diyet ve sporla, bir takım hastalıklara sahip kişiler dışında, verilemeyecek kilo yoktur. Kilo verme de kolaya kaçmayın, sağlığınızdan olmayın. Uygun diyetle kilolarınızı yavaş yavaş verin, geri almayın” şeklinde konuştu.(İHA)