çocuk Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Osman Abalı ebeveynlerin çocuk bakıcısı seçerken çok genç ya da çok yaşlı kişileri tercih etmemeleri gerektiğini belirtti.

Ailelerin, çocuk bakıcısı seçiminde yapacakları küçük bir yanlışlığın bile kimi zaman telafisi zor sonuçlar doğuracağını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Osman Abalı, "Ebeveynler doğru bakıcıya karar verme süreçlerinde belli noktalara dikkat ederlerse, kendileri ve çocukları için en sağlıklı seçimi yapabilirler. Bakıcı adayının her şeyden önce çok genç ve çok yaşlı olmaması gerekir. Çünkü geçler tecrübesiz olabilecekleri gibi çok yaşlılar da çocuğun duygusal ihtiyaçlarına cevap veremezler. Çocukla aralarında iletişim sorunları yaşanabilir. Bakıcının aileden biri olmasının gerekliliği üzerinde duruyoruz. Bu büyükanneler veya akrabadan herhangi biri olabilir. Bunun ötesinde çocuğa bakmasına karar verilen kişi, eğer aileden biri ya da akraba ise, bu kişinin çocuğa bakmaya gerçekten gönüllü ve uygun olduğundan emin olmak gerekir" dedi.

Çocukların kendi evinde bakılmalarının daha olumlu sonuçlar vereceğinin altını çizen Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Osman Abalı, "Çocuklar kendilerini evlerinde ve odalarında daha güvende hissederler. O nedenle bakıcının çocuğa mümkünse ailenin evinde bakması daha uygundur. Çünkü ebeveynler kendi evlerinde temizlik, düzen ve hijyen kurallarını daha kolay koyabilir ve uygulanmasını daha kolay sağlayabilirler. Ayrıca kendi evinde bakılan çocuk, karşılaşabileceği kimi tehlikelere karşı korunma şansına da sahip olur. Bebek emeklemeye ya da yürümeye başladığında karşılaşacağı kimi tehlikelerle ilgili önlem alınması gerektiğinde, bunu ailenin kendi evinde yapması daha kolay olur " diye konuştu.

BAKICININ ÖNCELİKLE ANNE OLMASI ÖNEMLİ BİR AYRINTIDIR
Bir çocuk bakıcısının her şeyden önce çocukları çok sevmesi gerektiğini dile getiren Dr. Osman Abalı, "Bakıcının öncelikle anne olması önemli bir ayrıntıdır. Çocuk bakma ve yetiştirme konusunda daha pratik ve deneyimli olur anneler. Bunun dışında bakıcının temiz, düzenli ve dürüst olması gerekir. Düzenli bir aile yaşantısının olması da bakıcı da aranan bir diğer kriterdir. Öte yandan, bakıcının eğitimli, kendini yetiştirmiş, bilinçli, sevecen, güler yüzlü, esnek ve hoşgörülü olması önemlidir" dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Osman Abalı, bakıcı olarak seçilen kişinin sigara, alkol gibi alışkanlıkları olmaması gerektiğine değinerek, bir bakıcıda olması gereken diğer özellikleri de şöyle sıraladı:

"Sorumluluk ve inisiyatif sahibi olması, iletişim becerisinin bulunması, kişilik olarak bakılacak çocuğun annesine benzemesi ve sabırlı olması gerekmektedir."

Dr. Abalı, sık sık değiştirilen bakıcıların da çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler meydana getireceğini ifade ederek, "Bakıcı olarak karar verdiğiniz kişinin ne kadar süre çocuğa bakacağını mutlaka öğrenmek gerekir. En azından 3-4 yaşına kadar çocuğun yanında olup olmayacağı konusunda kendisinden net bilgi alınmalı. Çünkü çocuklar kendileriyle ilgilenen yetişkine bağlanır ve onunla duygusal bir bağ kurar, bebeklik döneminde sık sık değişen bakıcılar çocuğun psikolojisi açısından sağlıksızdır. Bunun yanı sıra her defasında yeni birine alışmaya çalışmak, hem çocuk hem de ebeveynler için zordur" şeklinde konuştu.

MECBUR KALMADIKÇA BAKICININ YATILI KALMASINI İSTEMEYİN
Çocuğun teslim edileceği bakıcının kendi ortamının da görülmesi gerektiğine değinen Abalı, "Şartlar uygunsa bakıcı evinde ziyaret edilerek, çocuklarıyla ilişkisi gözlenmeli. Eğer bakıcının daha önce çalıştığı ailelerle görüşme şansı varsa ebeveynler bunu değerlendirmeli. Komşularıyla görüşerek bakıcı hakkında bilgi almalı ve bunların dışında bakıcının nüfus cüzdanı örneği vb. gerekli belgeleri temin edilmeli" dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Osman Abalı, bakıcının gece gündüz çocuk ile birlikte olmasının da bir takım sakıncalar doğuracağını söyleyerek, "Mecbur kalmadıkça bakıcının yatılı kalmasını istemeyin. Bu ebeveynler ile çocuk arasında zamanla gelişecek bir kopukluğa zemin hazırlayabilir. Ebeveynlerin, işe başlamadan belirli bir süre çocuk ile bakıcının iletişimini gözlemlemeli ve çocukla bakıcının birbirlerine karşı yaklaşımlarını incelenmelidir. Eğer bakıcı sert tepkiler veriyor, çabuk öfkeleniyor ve kontrolsüz tavırlar sergiliyorsa, bu uygun bir bakıcı adayı değildir ve aile kararını buna göre vermelidir" önerisinde bulundu.

Ebeveynler ile bakıcı arasındaki karşılıklı güvenin önemli olduğunu hatırlatan Dr. Osman Abalı, "Çocuk bakıcısı hakkında yetirince fikir edinilememişse ve çocuğu mecburiyetten bakıcıya emanet edilmişse anne, sık sık evini arayarak evde her şeyin yolunda olduğundan emin olmaya çalışmalıdır. Bunun dışında komşulardan, akrabalardan birinden arada bir eve uğramasını isteyerek çocuğu kontrol edilmesini de rica edilebilir.

Bakıcısından şikayetçi olan çocuğun tavrının mutlaka dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Dr. Abalı, "Eğer çocuk bakıcısından memnun değilse ve şikayet ediyorsa çocuğu dinleyin ve ona bu rahatsızlığı yaşatan nedenleri bulmaya çalışın" önerisinde bulundu.(İHA)