0-6 Yaş Dönemi ve Kitap
Doğumdan itibaren ilk üç yılda ( 0-3 yaş arasında ) çocuğun zihinsel gelişimi neredeyse %80 oranında tamamlanır.
Zihinsel kapasitenin geliştirilebilir olduğu gerçeği düşünüldüğünde anne- babaların, özellikle 0-6 yaş döneminde çocuklarının gelişimine destek olmaları mümkündür.
Anne-babalar 0-6 yaş aralığında çocuklarının gelişimini etkin bir biçimde nasıl destekleyebilirler?
Bu sorunun cevabı gelişimin nasıl gerçekleştiğini genel olarak bilmekte gizlidir.
Çevresindeki tüm uyarıcılar ( sesler,renkler, şekiller, kokular, dokunuşlar, tatlar v.b.) bebek doğduğu andan itibaren beyinde işlem görür.Uyarılan beyin hücreleri, birbirleri ile etkileşime girer ve milyonlarca sinaptik bağ oluşur. Bu bağlar çocuğun tüm yetişkinlik döneminde de kullanacağı beyin kapasitesini oluşturmaya başlar.
Çocuk ne kadar çok kaliteli uyarıcı ile karşılaşır ve bu uyarıcılar tekrarlanırsa kurulan bağlar korunur ve kullanılır. O halde Anne-babalar, doğal uyarıcılar dışında çocuklarının karşılaşacakları kaliteli uyarıcıları seçmek ve çocuklarına sunmak durumundadırlar. Çocuğun odasındaki renkler, ışık, odada çalınan müzik, çocukla okunan renkli resimli kitaplar, el kuklaları ile anlatılan hikayeler ve oynanan oyunlar ve bunun gibi pek etkinlik bebeklikten itibaren tüm çocukluk döneminde çocuğun gelişimini destekler ve hızlandırır.
Renkli , büyük resimli ve az yazılı kitaplar çocuklar için mükemmel bir uyarıcı ve gelişim aracıdır. Bu sebeple çocuğun kitap ile olan ilişkisi, okuma yazma öğrenmesinden çok daha önce başlar. Renkli resimli kitaplar çocuğun ilgisini de fazlasıyla çeker. Pek çok yeni bilgiyi kitaptan öğrenir ve öğrendikleri ve çevresi arasında ilişki kurmaya başlar. Ancak kitap ile kurulan ilişki yine anne babanın desteği ile olacaktır. Öncelikle 0-6 yaş grubuna uygun kitaplar seçilmeli ve bu kitapların okunması için anne -babalar çocuklarıyla düzenli olarak zaman geçirebilmelidirler.
Bu durum öğrenme dışında da pek çok yarar içerir. Anne baba ile çocuk arasındaki bağın güçlenmesini sağlar, çocuğun dikkat süresini arttırır , dinleme becerisi kazandırır, neden sonuç ilişkilerini kurabilmesini sağlar, hayal gücü ve yaratıcılığını destekler. Ve konuşma - dil gelişimini hızlandırır. Resimli çocuk kitapları bir yandan zihinsel gelişimi desteklerken bir yandan da çocuk için ileriki yaşlarda çok önemli olacak olan okuma ve araştırma alışkanlığının ilk basamaklarını oluşturur.
0-6 yaş çocukları için kitap seçerken :
Renkli ve büyük resimli olmasına,
Az sayfalı olmasına,
Sayfaların sağlam ve yeterince kalın olmasına,
Çok resim az yazı içermesine,
İçeriğinin çocuk için uygunluğuna ( şiddet vs. içermemesine),
Ve tabi ki uzman kişilerce hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir
Çocugum bi buçuk yasinda ona hangi kitaplar almaliyim