Ebegümeci ve Ebegümecinin Faydaları Nelerdir

Arapçada hubbaza, Farsçada hıtmi denen ebegümeci bitkisi belki de en çok bilinen, tanınan ve kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Yapraklarını ve çiçeklerini uygun şekilde toplayıp şifa niyetine kullanabilirsiniz.

Parçalı yapıdaki ve genişçe olan yaprakları, kırmızıya yakın pembe renkteki çiçekleri olan ebegümeci bitkisinin epey çeşidi vardır. Yabani cinsi ağaçlıkların bol olduğu ormanlık alanlarda olur.

Yazın içinde toplanan ve kurutulan çiçekleri, şifasını kaybetmesin diye kapalı bir kapta korunmalı ve ihtiyaç halinde kullanılmalıdır.

Ebegümecinin İyi Geldiği Hastalıklar

1000 gram su içerisinde yaklaşık 50 gram ebegümeci çiçeği kaynatırsanız bir müddet sonra yeterli sıcaklığa eriştiğinde haşlanmış olacaktır. 5-10 dakika kadar dinlendirin ve sonra bir bardak için. Bu göğüs bölgenizdeki sertlikleri alıp öksürüğünüzü de kesecektir.

Suyla yapılacak pansumanı hem bağırsaklarınızdaki rahatsızlıklar, hem kadınların rahimlerindeki ağrılar hem de makattaki ağrılar için fayda sağlar.

Çeşitli böcek veya haşerat ısırmaları veya sokmalarında, zehirlenme gibi durumlarda ebegümecinin yaprağı ve çiçeği yarar sağlar.

Herhangi bir böcek veya arı sokarsa yaprak ile çiçeği oraya sürün, biraz bekletin. Acısını alacaktır. Haşlanmış hali örümcek ısırığı sonucu oluşmuş zehirlenmelerde ilaçtır. Akrep sokmalarında ise ebegümeci ile zeytinyağının halitası sürülür ve fayda görülür.

Yüksek ateşli hastalıklarda ateşin düşürülmesine ve vücudun rahatlamasına fayda sağlar. Bademcik iltihaplanması veya boğaz ağrılarında çalkalama ile çözüm sağlar. Yine çiçeğinden elde edilen su içildiğinde böbrekteki ve mesanedeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Ebegümecinin tohumunu kaynatırsanız ve kaynadıktan sonra şeker koyarsanız içildiğinde, soğuk algınlığından kaynaklanan mesane ve diğer iltihaplanmaların iyileşmesinde iyi bir yardımcıdır.

Yaklaşık 90 gram kadar ebegümeci kökü, bir litreye yakın su ile kaynatılırsa, bozulan mideyi düzeltir, olası bir bulantıyı geçirir ve kusma isteğini söndürür.