Arpanın Faydaları, Arpa Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Buğdaygillerden olan arpa bitkisi ülkemizde hem un elde etmek hem de taze iken büyükbaş hayvanlara yedirmek için ekilmektedir.
Çok fazla suya ihtiyacı olmadığı ve kıraç topraklarda bile yetişebildiği için dünyanın tüm ülkelerinde ekimi yapılabilir. Topraktan toprağa verimi düşebilir ancak yine de tane tutmasa bile en azından taze ot halinde yetişir ve hayvancılıkta kullanılabilir.
Arpanın gövde kısmı yani ot kısmı insanlarda herhangi bir işe yaramaz; lakin taneleri birçok rahatsızlığa iyi gelir.
Alkollü içki sektöründe özellikle bira üretiminde temel hammadde olup arpasız bira mümkün olmamaktadır.
Ayrıca en önemli besin kaynaklarından olan ekmek yapımında da arpa unu kullanılabilir. Kalbe faydası olan, egzama ve uyuz gibi cilt reaksiyonlarına ve kaşıntılarına faydası olur.
Safra fazlalıklarının atılmasını sağlar. B1 ve E vitamini aşısından besleyici olan arpanın taneleri düzenli kullanılırsa daha birçok problemi iyi edebilir.
Sirke-arpa halitasının kaynatılması idrar yolları yanmalarına, mesane ve böbrek ile ilgili enfeksiyonlara çok faydalı olmaktadır.
Kalsiyum ile güçlenen kemikler arpa tüketilerek canlı ve dinç bir gelişim sağlanabilir. Özellikle vücut gelişimi süren çocuklarda arpa kemik gelişimi için faydalıdır.
Tansiyonu sürekli düşük olan insanların tansiyonunu düzenlemesi açısından faydalı olmakla birlikte, yüksek tansiyonlu bireylerin tansiyonunu daha da yükselteceği için kullanmak risklidir.
Çimlenmeye yüz tutmuş arpa bitkisi kan şekeri yüksek olanların kanının şeker miktarını düşürür. Diğer yandan ishalin kesilmesine de yardımcı olur.
Bağırsak ve midesinden ağrı yönünden şikayeti olanların ağrılarının dinmesine vesile olur.
Akciğerdeki verem veya bronşit oluşumunu da engellediği için vücudun oksijen miktarı ile ilgili sorun yaratmaz.
Ağız içindeki aftlara, boğaz ve dildeki iltihaplanmalara, boğazın ağrımasına iyi gelir. Harareti alması açısından yüksek ateşli hastalara içirilebilir.
Bir cevap yazın