Regl Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Regl döneminde bayanların sıklıkla tecrübe ettiği rahatsızlıkların başında, karın bölgesinde kramp, ağrı, halsizlik, bel ağrısı ve kasıklarda şişme gelir.
Regl döneminde tüm bu şikayetleri artan ve tüm gün yataktan çıkamayacak kadar ağrıya sahip olan bayanlar, aşağıda yer alan yiyecekleri düzenli olarak tüketerek regl ağrısını önleyebilirler ve normal hayatlarına devam edebilirler.
Regl ağrısına iyi gelen yiyecekleri, tahmini regl tarihinden bir hafta önce yemeye başlarsanız; karın ve kasık ağrısını önceden önleyebilir ve diğer regl semptomlarını da hafifletebilirsiniz.
Adet Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Su: Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmek, regl ağrısı da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununu çözebilir.
Regl haftasında oluşan sivilceleri önlemek, kramp, kasık ve bel ağrısı, şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Eğer yeterli miktarda su içiyorsanız, regl döneminizi daha rahat geçirebilirsiniz.
Kalsiyum: Kalsiyum diyeti uygulayarak, regl ağrıları ve krampları önleyebilirsiniz. Kalsiyum kaynağı olan süt ürünleri karın bölgesinde krampları arttırabilir.
Diğer kalsiyum kaynakları olan badem, susam ve yeşil yapraklı sebzeleri yiyebilirsiniz. Kalsiyum takviyesi ilaçlar almak istiyorsanız, doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Bitter çikolata: Regl semptomlarınız çok şiddetliyse ve alışılmışın dışında bir ağrı çekiyorsanız, kakao oranı yüksek bitter çikolata yiyebilirsiniz.
Regl günlerinde bayanlar tatlı ve çikolatalara daha düşkün olurlar. O nedenle, bitter çikolata yemek sağlıklı bir seçenek olacak ve tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Bitter çikolata regl döneminde yenildiği takdirde, kaslarınızın gevşemesine ve mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda, regl dönemine bağlı sinir ve gerginliği azaltabilir.
Kereviz: Kereviz, kalorisi düşük sebzelerden biridir ve regl günlerinde şişkinliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Kereviz suyu içerek veya yemeğini yaparak, ağrı ve şişkinliği giderebilirsiniz.
Humus: Humus, regl kramplarınızı bastırmak ve kasık ağrılarını azaltmak için yiyebileceğiniz lezzetli bir mezedir.
Humusun ana maddesi nohut olduğu için, daha rahat uyumanıza yardımcı olur ve ruh halinizi iyileştirir. Kereviz, havuç ve buğdaylı gıdalarla birlikte yiyebilirsiniz.
Ananas: Düşük kaloriye sahip, tropikal meyvelerden biri olan ananas; kasların rahatlamasına ve regl ağrısının azalmasına yardım olur.
Bu yazlık meyve, aynı zamanda şişkinlik ve kramp gibi regl semptomlarını da azaltır ve ruh halini iyileştirerek, mutluluk verir. Regl döneminde ananas yiyebilir veya meyve suyu olarak da içebilirsiniz.
Muz: Kasıklarda kramp ve ağrıları önlemek için, bir adet muz yiyebilirsiniz. Regl sancısı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelen muz; şişkinliği önler. Kramp ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
Çay: Regl döneminde kola ve kahve gibi kafeinli gıdalardan uzak durulması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Bu içecekler yerine bitki çayları içerek, kasların gevşemesini ve regl ağrılarının azalmasını sağlayabilirsiniz. Yeşil çay, papatya çayı ve nane çayı, regl olan bayanlara önerdiğimiz bitki çaylardır.
Ispanak ve lahana: Yeşil yapraklı sebzeler, birçok sağlık sorununda önerilen yiyeceklerdir.
Regl döneminde ağrı ve krampları azaltmaya yardımcı olan yeşil yapraklı sebzeler, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu da büyük ölçüde sağlarlar.
Lahana ve mevsiminde yetişen yeşil yapraklı sebzeler yiyerek, sizler de regl ağrılarınızı büyük ölçüde hafifletebilirsiniz.
Somon: Omega 3 ve D vitamini kaynağı olarak bilinen yağlı balık türlerinden biri olan somon, regl semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
Regl öncesi öğünlerinize somon da ekleyerek, regl döneminde ağrılarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Son derece lezzetli bir balık olan somon, aynı zamanda anti-enflamatuar etkileri sayesinde, şişkinlik ve krampları da azaltır.
Regl döneminizde yukarıda yer alan yiyecek ve içecekleri yiyerek, regl ağrılarınıza iyi gelip gelmediklerini görebilirsiniz.
Regl Öncesi Gerginlik
Besin eksikliği bulunan kadınlar, adet dönemi öncesi gerginliğini daha sık yaşıyor. Bol sebze ve meyve tüketen kadınlarda ise, adet öncesi gerginliğin görülme sıklığı çok daha az…
Adet döneminde yaşadığınız gerginliği doğru beslenerek üzerinizden atabilirsiniz. Bu dönemde doğru beslenme için uzmanların önerileri şöyle:
- Tuzlu yiyeceklerden kaçının. Aşırı tuz tüketimi vücutta sıvı tutulmasına neden olarak, göğüs kısmında duyarlılığı artırır.
- Yağlı gıdalardan da uzak durmakta fayda var.
- Çay, kahve, çikolata, kolalı içecekler ve içinde kafein bulunan ilaçlar; uykusuzluk, titreme ve göğüs hassasiyeti şikâyetlerini artırabilir.
KESİNLİKLE MUZ YEMEYİN BENCE!Ben ağrım pek yokken yedim ve birden şiddetlendi hemde daha muzun hepsini bitirmeden olmuştu yanlış anımsamıyorsam.
Geçen gün kahverengi bir akıntım oldu adet olmam gerekiyordu fakat adette olmadımm acaba hamile olabilir miyim hamilelik belirtilerini yaşamadım çocukta istemiyorum bu durumda akıntının sebebi hamilelik mi?
çatlatma ignesinden sonraki ayda adet gecikmesi yaşanabilirmi??
regl bittikten sonra ilişkiye girildiginde bikac gün kahverengi ye yakin bi renkte az miktarda sıvı gelmesi ve surakli idrara cikip karın sisligi olmasi ve genital bolgede hassasiyet hatta yanmali belirtiler kasiklarda veya bel cevresindeki hafif agrilar neden olabilir veya hamilelik belirtileri olabilirmi
Migde bulantısı goguslerim agriyo ve kasıklarım belim agriyo adet olmama 8 gün var test yapsam cikarmi
Adetimin 3-4 gunu birlikte oldum icime boaaldı 4 kere. SiZce hamile kalma olasılıgım ne kadar dır??!!
eşimle ilişkiye girdikten bir hafta sonra çok canım bişeyler istemeye başladı ve sürekli tatlı yiyorum midem bulanıyor ve sürekli lavaboya gidiyorum acaba doktora gitsem hamilemiyimki
mrblar ben tam ovulasyon yani yumurtalama dönemimde ilişkide bulundum..son 4-5 günden bu yanada kasıklarımda sırtımda ve bel bölgemde ağrılarım olusuyo..boğaz ve yutkunma ağrısıda var ve en son sikayetimde karın şişliği ve hazımsızlık.. bunlar adet öncesi belirtilerim daha adetime 9 gün var beni aydınlatırsanız sevinirim ilişki durumumdan önce böyle bi şikayetim yoktu