Meme Ağrısını Hafife Almayın
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, kadınlardaki meme ağrısının hafife alınmaması gerektiği uyarısında bulundu. Saydam, "Memedeki ağrı, iltihabi meme kanseri, yemek borusu kanseri, kalp hastalıkları, safra kesesi taşı, reflü gibi hastalıkların habercisi olabilir" dedi.
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, meme ağrısının hayati risk taşıyabilecek hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek, meme ağrılarının döngüsel ve devamlı olarak iki türü olduğunu söyledi.
Döngüsel ağrıların genellikle regl döneminde ortaya çıktığını ve regl ile birlikte ortadan kalktığını belirten Saydam, devamlı meme ağrılarının ise memedeki veya diğer organlardaki rahatsızlıklardan kaynaklanabileceğini söyledi. Saydam, "Meme ağrısı çeken bir hastanın öncelikle ağrı skalası ile ağrı türünü belirleriz. Meme ağrısını döngüsel ve devamlı olan iki tipi var. Döngüsel ağrı genellikle hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkar. Ağrıların üçte ikisi döngüseldir Bu ağrı genellikle adetin ikinci yarısından sonra başlar, adet ile birlikte kesilir. Devamlı ağrı memeye bağlı da olabilir. Yani memede bir iltihap varsa, iltihabi meme kanseri, süt kanallarının genişlemesine bağlı bir iltihap varsa memeye ait devamlı olan ağrıya neden olabilir. Meme dışındaki diğer organlara bağlı olarak da meme ağrısı oluşabilir. Örneğin safra kesesi taşları, yemek borusu kanseri, reflü, kalp rahatsızlıkları, boyun fıtığı da meme ağrısına yol açabilir. Devamlı olan meme ağrısında bu rahatsızlıkların olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır" diye konuştu.
Meme ağrısının yaşam kalitesini de bozduğunu kaydeden Prof. Dr. Saydam, şunları söyledi:
"Hastalar genellikle meme ağrısını kanser belirtisi olduğunu düşünerek geliyor. Tabi ki bu düşünce hastada strese yol açar. Hastanın ağrısının meme kanseri ve başka bir önemli hastalıktan kaynaklanmadığını bilmesi ağrısını ve stresinin azaltacaktır. Meme ağrısı çeken kadınlar taşıyıcı sutyen kullanmalı. Memede sutyen kullanılmadığında meme sallanacağı için ağrı artacaktır. Taşıcıyı sutyenle kişinin ağrısı azalır ve ağrı kesiciye ihtiyacı azalır. Ilık kompresler ve basit ağrı kesiciler de çoğu hastayı rahatlatır ve ağrıyı azaltır."(İHA)
Bir cevap yazın