Ekonomi

"Yeşil Gezegen Greenfest" etkinliği yaklaşık 600 çocuğun katılımıyla gerçekleşti

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel:
- "Projemizin bir parçası olarak düzenlediğimiz 'Yeşil Gezegen GreenFest' etkinliğinde de amacımız çocuklarda çevre bilincinin artırılmasıydı"

İSTANBUL - Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliği ile genç nesilde çevre bilincini artırmak amacıyla düzenlenen "Yeşil Gezegen GreenFest" etkinliği yaklaşık 600 çocuğun katılımıyla gerçekleşti.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Vodafone Vakfı, Vodafone Türkiye Sürdürülebilirlik Ekibi ve Habitat Derneği'nin çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik farkındalığına sahip nesiller yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiği "Yeşil Gezegen" projesi kapsamında yeni bir festival düzenlendi.

İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü'nde gerçekleştirilen "Yeşil Gezegen GreenFest" etkinliğinde "Gezegeni Koru" temalı bir kısa film yarışmasının yanı sıra çeşitli atölye ve eğitimler de yapıldı.

Festival kapsamında "Yeşil Bir Dünya İçin Kısa Filminle Sesini Duyur!" başlıklı bir kısa film yarışması düzenlendi. Yaşları 14-18 arasında değişen lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmada her biri 10 dakika süren 5 film değerlendirilirken, yarışmada birinciliği "Son Dilim" isimli filmle "Melih Dağdemir", ikinciliği "Sulu Boya" isimli filmle "Arda Keskin" ve jüri özel ödülünü "Gezegenimizin Sesi" isimli filmle "Zeki Yılmaztaşçı" kazandı.

Etkinlikte "Tohum Topu Yapımı", "Geri Dönüştürülmüş Kağıt Yapımı", "Sök-Tak", "Atıktan Sanat", "İleri Dönüşüm Müzik," "Balmumu ile Organik Bez", "Güneş Enerjisi ile Ahşap Ev Tasarımı" ve "Hip Hop Dans" atölyeleri gerçekleştirildi. Atölyelere ek olarak "Yapay Zeka Yıldızları" ve "Yeşil Gezegen" projelerinin eğitimlerine ve uygulamalarına da alanda yer verildi.

Yeşil Gezegen projesi kapsamında Türkiye'den 7-14 yaş arası çocuklara iklim değişikliği, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında çevrim içi eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerin ardından "Yapay Zeka Yıldızları" eğitimi sunuluyor. Çocuklar, tüm eğitimleri bittikten sonra online platformda paylaşılan, sürdürülebilirlik ve afet konularında farkındalıklarının artmasını sağlayan "Peki şimdi ne yapabilirim?" içeriklerini izleyebiliyor.

Proje kapsamında bugüne kadar 81 ilde 15 bini aşkın çocuğa ulaşılırken, diğer yandan, proje bünyesinde düzenlenen online fikir maratonlarına 35 takım halinde 101 çocuk katıldı ve atık yönetimi gibi konularda düzenlenen atölyelerle 390 çocuğa ulaşıldı. Projeye yapılan her 1 liralık yatırım 5,6 liralık değer üretti.

Daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, çevre sorunları hakkında çocuklara küçük yaşta farkındalık kazandırmak ve alacakları eğitimlerin doğru zamanda doğru şekilde verilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Süel, Yeşil Gezegen projesiyle çocuklara iklim değişikliği, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında çevrim içi eğitimler verdiklerini ifade etti.

Eğitim alan çocukların dünyayı koruma bilinciyle yetişen bireyler olarak yakın çevrelerinde iklim elçileri olacaklarına gönülden inandıklarını aktaran Süel, şunları kaydetti:

"Projemizin bir parçası olarak düzenlediğimiz 'Yeşil Gezegen GreenFest' etkinliğinde de amacımız çocuklarda çevre bilincinin artırılmasıydı. Bunun için kısa film yarışması, çeşitli atölye ve eğitimler düzenleyerek çocuklara içinde bulundukları dünyaya karşı bireysel ve toplumsal sorumluluklarını hatırlatmak istedik. Yaklaşık 600 çocuğumuzun katılımıyla renkli bir festival gerçekleştirdik. Festivalde emeği geçen tüm paydaşlarımıza, değerli jüri üyelerimize ve katılımcı çocuklarımıza teşekkür ediyoruz. Daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz."

Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu da Habitat Derneği olarak tüm çalışmalarında sürdürülebilirliği öncelikli tuttuklarının altını çizdi.

Caldu, gezegeni korumanın, yalnızca kendileri için değil, tüm canlıların geleceği için hayati olduğunun bilincinde olduklarına dikkati çekti.

İnsanların gezegendeki yaşamını, diğer canlılarla ve çevreyle uyum içinde sürdürmesi gerektiğini topluma aktarmanın büyük önem taşıdığını belirten Caldu, sürdürülebilirlik bilincini artırmanın ve kurumların bu konuda öncü rol üstlenmelerini teşvik etmenin, küresel sorumlulukları arasında yer aldığını vurguladı.

Caldu, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu doğrultuda, Vodafone Vakfı ortaklığında gerçekleştirdiğimiz Yeşil Gezegen projesiyle daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz. Proje kapsamında yaptığımız eğitimler ile bugüne kadar 20 bine yakın çocuğa dokunmuş durumdayız, bugün de büyük bir heyecanla GreenFest etkinliğinde bir aradaydık. GreenFest, doğa dostu yaşam tarzlarını benimsemek, iklim krizine karşı farkındalığı artırmak ve sürdürülebilir çözümler üretmek isteyen herkesin buluşma noktası olacak. Katılımcılar, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik üzerine kendi yerellerindeki sorunlara odaklanarak çözümler geliştirecek ve daha yeşil bir gelecek için harekete geçecek. Greenfest ile, sürdürülebilirliği toplumun her kesimine yaymak için adımlar atmaya ve dünyamızın geleceği için çalışmaya tüm enerjimizle devam edeceğiz."

Kaynak: ANADOLU AJANSI